Captain America: Vyvolení přehled
David Morrell
Ultimátní komiksový komplet série
Captain America byl víc než půl století symbolem svobody a boje s tyranií, kdekoliv zvedla svou ošklivou hlavu. Nyní však nejlepší voják světa umírá. Ve svých posledních okamžicích musí Steve Rogers zapátrat a najít někoho natolik ušlechtilého a odvážného, aby se mohl stát Captainem Amerikou nové generace. Kniha obsahuje sešity Captain America: The Chosen #1-6... celý text
Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: 2014 , HachetteOriginální název:
Captain America: The Chosen, 2008
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Captain America: Vyvolení. Přihlašte se a napište ho.
Patetické vyzdvihování tzv. vojenských ctností. Zábavné v kontextu doby, kdy jsem komiks četl týden po tom, co USA hrdinně zanechalo Afghánistán pod nadvládou Tálibánu a o případném napojení této organizace na Al-Kaídu už oficiálně raději nikdo nehovoří, čímž tak nějak padl důvod, proč jsme v tom Afghánistánu vlastně byli. Nu, iránské atomové zbraně se také dosud hledají. Kresba je jinak fajn a příběh jednohubka, která nezapadá do kapitánova příběhu. Ten patos jo, to zas jo.
Ježišikriste, ať žije agitka. Kapitán má najednou psychické schopnosti (asi nemám načteno, nevím) a přenáší svoje vědomí k tomu nejsuprovějšímu vojákovi, kterého americká armáda má. Ten samozřejmě někde mydlí teroristy a je přesvědčený, že není hoden. Bleh. Američané asi klesali do kolen, zbytek světa obrací oči v sloup.
Kniha Captain America: Vyvolení v seznamech
1991 | Rambo I (První krev) |
1997 | Bratrstvo růže |
1996 | Bez slitování |
1997 | Bratrstvo kamene |
2005 | Nebezpečná minulost |
„Odvaha, čest, věrnost, obětavost...“ Steve Rogers umírá a hledá svého nástupce mezi všemi těmi obyčejně neobyčejnými hrdiny všedního dne, kteří se „nespokojí s ničím menším než s maximální snahou, aby zlepšili život všem ostatním“. Tohle je příběh jednoho z nich - desátníka Jamese Newmana, který byl vyvolen nést odkaz největšího vojáka světa. Pro otce válečného veterána Ramba - Davida Morrella to byl vůbec první komiksový scénář, který napsal a myslím, že se mu povedl velmi dobře. Jeho flashbacky, inerční vedení děje, analýza strachu, vracející se mantra čtyř vojenských ctností, to všechno jsou prvky přirozeně zakomponované do příběhu a přispívající k jeho atraktivitě. Vůbec mi nevadil onen těžký patriotismus ani americké pojetí svobody. Co mně každopádně vzalo dech a dostalo do kolen, bylo výtvarné zpracování Morrellova scénáře fenomenálním Mitchem Breitweiserem. V jeho medailonku se píše, že jeho kresba je jedna z „nejdynamičtějších, nejdramatičtějších a zároveň nejjemnějších a nejemočnějších, jakou je v komiksovém světě vidět“... a pod to bych se bez váhání podepsal. Je prostě úchvatná a dělá z tohoto vyprávění zážitek na hranici dokonalosti.