Ulysses přehled

Ulysses
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480234/bmid_ulysses-TYs-480234.jpeg 4 186 186

Jedno z vrcholných děl světové literatury v anglickém originálu. Román Odysseus, který poprvé vyšel v roce 1922, se řadí k vrcholům světové literatury a je mnohými považován za nejvýznamnější anglicky psané dílo 20. století. Dílo odkazuje na Homérovu Odysseiu i další pilíře evropské literatury a kultury. Na pomyslném jevišti irského Dublinu ožívají během jednoho dne příběhy jeho obyvatel, které se prolínají, míjejí, jsou zahalené do proudu vědomí a podvědomí, symboliky, experimentu a ve výsledku tvoří jediný monumentální celek.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , e-bohém
Originální název:

Ulysses, 1922


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ulysses. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (63)

puczmeloun
02.07.2024 2 z 5

Nejnezajímavější Vančura, kterého jsem kdy četl. A že jsem se opravdu a dlouho snažil.

Ano, vím, tato kniha má být geniální. Mnoho jsem o ní četl, dostal opakované doporučení. Jenže když je zajímavější číst si rozbory (třeba i kapitoly rozvedené na Wikipedii), než samotnou knihu, pak je něco špatně. A to v neustále proměnlivém jazyce, archaickém (proto ten Vančura :), těžkém, odrazujícím... Navíc, když už se tím člověk nějak prokouše, dostává příběh, který je, no, prostě příliš nijaký, všední. Tak kde je pro čtenáře nějaká odměna?

Třeba se ke knize jednou vrátím a budu na ni mít dost trpělivosti a vůle... Zatím tedy odloženo jako pro mě nedočtitelné.

Aliet22
18.06.2024 3 z 5

Co na to říct, byla to jízda. Co kapitola, to jiný styl. Vyznat se v tom byl teda fakt oříšek. Naštěstí, jsem si po pár stránkách zvykla na styl "napíšu všechno, co se mi honí hlavou". A kniha je právě o tom – je to proud myšlenek, který nepřetržitě funguje. Překvapivě mne nejvíce bavila poslední část, kdy jsme v hlavě Molly Bloomové, bez interpunkce a čárek, čteme, co si před spaním myslí, co prožila v ten den a jak vzpomíná na minulost. Bylo to náročné, ale není to nemožné.

„Jakého věku je lidská duše? Jako má vzácnou chameleónovu vlastnost měnit barvu před každým, s kým se setká, radovat se s veselými a plakat se sklíčenými, tak podle nálady mění svůj věk.“


ondra295
30.05.2024 5 z 5

Bez nadsázky si myslím, že kdo přečte Joyecova Odyssea, přečte už asi všechno. Autor sám se totiž snaží dělat vše pro to, aby knihu nebylo možné dočíst. Každá kapitola je psána jiným stylem, je jinak rozdělena, vyskytuje se v ní jiný jazyk i odlišný vyprávěcí postup. Vrcholem je pak poslední kapitola, která je psána coby nepřerušovaný vnitřní monolog, kde absentuje jakákoliv interpunkce, odstavce, zkrátka cokoliv.

Pokud ale zatnete zuby a zvládnete to, kniha sama o sobě má všechno. Nabízí barvité postavy, které mají neskutečné množství vrstev a kromě toho také neskutečné množství myšlenek. Samozřejmě hlubokých. Román je sice plný alkoholiků a smilníků, ovšem ani to Joyceovi nebrání jim do úst vkládat učené myšlenky a dělat z nich nositele nejrůznějších ctností. Autor si se čtenářem rád hraje, nechává ho hádat, nutí se vracet v knize o několik stran zpátky - ale pokud si dáte práci a knihu pochopíte, alespoň tedy z části, čeká vás jedinečný zážitek.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ulysses v seznamech

v Právě čtených33x
v Přečtených240x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených27x
v Knihotéce187x
v Chystám se číst524x
v Chci si koupit98x
v dalších seznamech19x