Umělec války přehled

Umělec války
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319233/mid_umelec-valky-J9C-319233.jpg 4 9 9

Kniha Umělec války je částečně autobiografickým příběhem současné Ukrajiny v roce 2014 na příkladu dvou bratrů, z nichž jeden bojuje za donbaské separatisty, organizované proruskými silami, a druhý žije v Evropě a podporuje nezávislost a samostatnost Ukrajiny. Příběh začíná obdobím po Euromajdanu, kdy padl režim bývalého prezidenta Viktora Janukoviče, a končí těžkými boji na východě Ukrajiny. V každé kapitole je možné pozorovat, jak s lidmi manipuluje ruská propaganda, proč obyvatelstvo, které se považovalo za Ukrajince, najednou změnilo svůj názor. Jak v současné době fungují mechanismy přesvědčování a mediální manipulace. Všechno je to vidět na základě životních příběhů obyvatel Donbasu, která je doprovázena podrobnostmi jejich všedního života a komplikované mentality. „Neprodyšně depresivní všední dny luganských horníků otevírají knihu a tvoří její hlavní pozadí až do samotného konce. Celou dobu čtenáře neopouští pocit nejasnosti, co je pro místní obyvatele strašnější – obyčejný život nebo válka. Díky tomu je knížka ještě zajímavější, stovky odstínů černě začíná člověk hodnotit jako druhy hořké čokolády“, píše se v jedné recenzi na knihu. Kniha se snaží dát odpověď na důležitou otázku – proč v dnešním světě, naplněném množstvím informací, je možné tak jednoduše člověka zmanipulovat. A za druhé to, že veškerá tragédie státu spočívá v milionech nezaznamenaných dramat obyčejných lidí, kteří v určitých chvílích tvoří historii.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

ХУДОЖНИК ВОЙНЫ , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Umělec války. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Laugar
14.04.2022 5 z 5

V díle jsou na pozadí válečného konfliktu na Donbasu zachyceny reálné osudy dvou bratrů, Antona a Sergeje, z nichž každý v uvedeném sváru podporuje jinou stranu barikády. Autor v tomto příběhu zobrazil život obyčejných lidí v provinčním hornickém městě na východní Ukrajině a dokonale vykreslil atmosféru zmaru, která prostupuje jejich životy. Knihu jsem poprvé začal číst již před lety, ale tehdy mě svou tíživou atmosférou a částečně i pro mě neznámým prostředím příliš neoslovila a zůstala mi nedočtená ležet v knihovně. Pod vlivem současného dění na Ukrajině jsem se k ní však rozhodl vrátit a musím přiznat, že tentokráte mě zasáhla veškerou svou silou přímo do srdce.

mgeisselreiter
29.01.2017 4 z 5

Kniha je napsána čtivě, ale autor zřejmě ještě hledá svůj styl. Po literární stránce působí kniha trochu začátečnicky, Butčenko hodně skáče sem a tam, některé kapitoly nikam nevedou. Je evidentní, že autor se snaží do poměrně útlého románu nacpat doslova celou Ukrajinu se svými zvyky a obyčeji. Z tohoto pohledu by to chtělo rozsah knihy zvětšit a obsah lépe učesat a uspořádat. Na druhou stranu kniha velmi slušně čtenáři přibližuje, proč je Ukrajina rozdělena na Východ a Západ, proč došlo k válce, jaké je politické pozadí. Z tohoto důvodu asi většina lidí po knize sáhne, což i já doporučuji. 75%, 29.1.2017.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Umělec války v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených10x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst1x

Autorovy další knížky

Maxim Butčenko
ukrajinská, 1977
2020  73%Kurkul
2016  73%Umělec války