Umění řezničiny: Joseph Lister a temný věk viktoriánského lékařství přehled
Lindsey Fitzharris
Nemocnice 19. století představovala spíš bránu smrti než místo léčení. Úmrtnost byla masivní. Chirurgové pracovali bez anestezie za řevu pacientů a jejich nejcennější vlastností nebyla pečlivost, ale rychlost. Operační sál bylo divadlo s jevištěm a operace krvavou exhibicí pro lačné oči diváků. Scéna se mění teprve v letech 1860–1875. Chirurg, kvaker Joseph Lister vystupuje s nehorázným tvrzením, že původcem infekcí jsou bakterie, a svádí odvážný, nerovný, ale nakonec vítězný boj o prosazení antisepse a sterilizace. Dramatický příběh, který se odehrával v přízračných kulisách viktoriánské Anglie, líčí oceňovaná kniha sugestivním, téměř beletristickým stylem.... celý text
Literatura naučná Historie Zdravotnictví
Vydáno: 2019 , PasekaOriginální název:
The Butchering Art: Joseph Lister's Quest to Transform the Grisly World of Victorian Medicine, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Umění řezničiny: Joseph Lister a temný věk viktoriánského lékařství. Přihlašte se a napište ho.
Kniha vypráví neobyčejný příběh o neobyčejném muži, Josephu Listerovi. Lékaři, který změnil krvavé umění řezničiny tehdejší chirurgie na chirurgii, která opravdu zachraňuje životy. Spojil chirurgické "řemeslo" a vědu jako dnes už dva neoddělitelné celky.
Na počátku jsem neměla tušení, kdo byl J.L., však po dotčení této knihy jsem si uvědomila, jak významný muž to vlastně byl a kolik životů zachránil. Byl průkopníkem tam, kde to lidé tehdejší doby považovali za nemožné. Kniha byla nádhernou ukázkou lidského odhodlání a odvahy; nejlepší příběhy píše sám život...Moc ji všem doporučuji, aby se na chvíli zamysleli, kolik věcí dneska považujeme za samozřejmost.
Za pěknou obálkou (kniha je vúbec celá hezky udělaná, záložka, tématické přídeští,) a trochu bombastickým názvem se skrývá životopis Josepha Listera. To je ten co vynalezl ústní vodu Listerin? Ne tak docela, ale souvislost tam je. No pokud vás toto neohromilo, tak hlavně v první polovině knihy vás autorka vezme na výlet na operační sály viktoriánské Anglie, bez anestetik, antibiotik a jakýchkoliv antiseptických postupú, o jejichž používání se právě Lister zasadil. No a pokud vás neohromí ani toto, tak nevím, něco je u vás špatně. Chyba na straně uživatele.
Kniha Umění řezničiny: Joseph Lister a temný věk viktoriánského lékařství v seznamech
viktoriánská doba dějiny lékařství chirurgie
Jak se z řezničiny chirurgie stala...
Skvěle zpracovaný průřez lékařstvím a vědou. Při popisech operací bez anestetik mě vždy svrběla ta část,na které zrovna lékaři pracovali.
Joseph Lister je skutečně průkopník medicíny,jakou teď můžeme využívat my. A je potřeba si toho vážit.