Umění románu: cesta Vladislava Vančury za velkou epikou přehled
Milan Kundera
Práce analyzuje spisy od výjimečného českého meziválečného avantgardního spisovatele Vladislava Vančury. Je to striktně marxistická obrana experimentu na poli epické fikce. Umění románu je součástí Kunderova pátrání po jeho vlastním stylu psaní. Při analýze Vančurovy fikce si Kundera uvědomil význam stále přítomného, subjektivního vypravěče, který hodnotí příběh a opatřuje ho poznámkami. Zbavil se samotného nadšení pro popisnost a psychologickou analýzu a začal si uvědomovat, že dobrá fikce musí být založená na dramatickém konfliktu. T... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Umění románu: cesta Vladislava Vančury za velkou epikou. Přihlašte se a napište ho.
Vynikající kniha, Vančuru patrně použil Kundera z důvodu jeho levičáctví. Psal dobře,( Vančura) , takže nemusel pociťovat žádnou újmu.
Knížka je sestavená z přednášek Kundery na FAMU.
Ten, kdo se chce pokoušet o literaturu , najde v knize spousty užitečných poznatků. Konkrétních rad jak na to, autor umí literátům nahlédnout pod pokličku.
Knížka je hodně odvážná, na tehdejší dobu, prostě nadějeplná šedesátá léta.
Skvělá kniha, která byť stará, tak svým poselstvím stále vysoce aktuální. Rady o dramatizaci konfliktu, rytmu textu, smyslu každého odstavce atd., jsou užitečné konkrétní rady.
Kniha Umění románu: cesta Vladislava Vančury za velkou epikou v seznamech
2006 | Nesnesitelná lehkost bytí |