Umění války přehled

Umění války
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543961/bmid_umeni-valky.png 4 706 706

Před dvěma a půl tisíci lety byla sepsána kniha Umění války, jejíž myšlenky ovlivňují způsoby vedení válek dodnes. Přesto jejím hlavním poselstvím není návod, jak vést úspěšně vojenské operace, ale to, aby vojska nevedla zbytečnou válku proti Nebi, kterou nakonec nelze vyhrát. Válka je, ať chceme, nebo ne, významnou součástí našich dějin a v mnoha případech i našich životů. Je výhodné jí rozumět. Václav Cílek v této knize předkládá svoji interpretaci Sunova spisu na základě několika zásadních anglických překladů. Vzhledem k povaze pramenů je zjevné, že nejde o sinologické dílo, ale o pokus o poctivý čtenářský překlad. Ostatně, existují dva, navzájem se doplňující druhy znalců – ti, kdo umí čínsky, a ti, kdo dlouhou dobu srdcem prožívali východní poezii a aspoň trochu žili životem horského poustevníka, byť na částečný úvazek. Ti první někdy při překládání ztratí srdce textu a těm druhým se stává, že v zrcadle původního textu nespatří odkaz vzdálené země, ale svoji vlastní tvář.... celý text

Literatura naučná Historie Vojenství
Vydáno: audiokniha , 3S education , Život a pohoda
Originální název:

孫子兵法 (Sūnzi bīngfǎ)


Interpreti: Martin Sláma
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Umění války. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (129)

n.ezn.amy
17.09.2024 5 z 5

Mistr Sun byl válečný stratég. V této knize perfektně popsal fungování a vedení bitev, ve které byl opravdu skvělý, ale navíc zde nejdete mnoho filozofických myšlenek týkajících se života a vzájemného soužití. Není to kniha, kterou přečtete jako román, je dobré jí číst pomalu a přemýšlet o myšlenkách a názorech autora a poznat co si z toho vzít do svého života.

Život-je-Růst
06.07.2024 4 z 5

Pěkné filozofická knížka, kterou velmi rychle a snadno přečtete. Určitě najdete dost věcí k zamyšlení, ovšem mnoho poznatku pro dnešní dobu jsem nerozklíčoval. Možná že když knížku přečtete opakovaně a pozorně, objevíte více metafor pro dnešní dobu.


Petr874
17.06.2024 3 z 5

Knihu jsem si pořídil čistě ze zvědavosti a také mě zaujala, že je sepsána (pro mne) ve velice netradiční formě.
V knize jsem našel mnoho poznatků které by mne samotného napadly a mnohokrát jsem je již použil. Ale zase tam bylo mnoho poznatků, které jsem při čtení nerozklíčoval a nedokázal jsem si je převést na dnešní dobu.
I přesto, že tyto vědomosti se shromažďují už již přes mnoho staletí, stále se mnozí nedokážou poučit z toho, co bylo.

Knize dávám symbolickou 3*

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (32. týden)

02.08.2020


19 knih, díky kterým už budete vědět skoro o všem

22.03.2017


Citáty z knihy (1)

Chceme-li vést útok, musíme vypadat neschopně; pokud chceme použít síly, musíme vypadat nečinně; pokud jsme blízko, musí to vypadat, že jsme daleko; pokud jsme daleko, má nepřítel věřit, že jsme blízko.


Kniha Umění války v seznamech

v Právě čtených41x
v Přečtených1 166x
ve Čtenářské výzvě160x
v Doporučených84x
v Knihotéce542x
v Chystám se číst505x
v Chci si koupit160x
v dalších seznamech15x