Únik z Osvětimi přehled
Jonathan Freedland
V dubnu 1944 se Rudolf Vrba zařadil mezi hrstku lidí, jimž se podařilo utéct z Osvětimi. Udělal to, aby odhalil pravdu o táboře smrti a varoval poslední Židy v Evropě před krutým osudem čekajícím na konci železniční trati. Rudolf Vrba propašoval ven vůbec první popis Osvětimi – a ten se dostal až k Franklinu Rooseveltovi, Winstonu Churchillovi nebo papeži. Strhující vyprávění od oceňovaného žurnalisty vás provede neuvěřitelným, a přece skutečným příběhem muže, který odhalil nejtemnější tajemství holocaustu.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2023 , VoxiOriginální název:
The Escape Artist: The Man Who Broke Out of Auschwitz to Warn the World, 2022
Interpreti: Matouš Ruml
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Únik z Osvětimi. Přihlašte se a napište ho.
První polovina knihy byla zajímavá, šlo o popis co se dělo v jakém koncentračním táboře, jak ho převáželi, co se dělo na jakém úseku. Co vše musel absolvovat, čím vším si prošel a čeho všeho byl svědkem.
V druhé polovině byl popsaný útěk, jak probíhal. Přišlo mi, že tam bylo až moc popisu politické události, strašně moc faktů. Bylo ale zajímavé dozvědět se, jak co s čím souviselo, jak lidé nevěřili, že něco takového je vůbec možné. Protože si mysleli, že je to smyšlené, tak s tím nikdo nechtěl nic dělat a ti co s tím něco dělat chtěli, tak se potýkali s režimem, který jim to buď zakazoval a nebo to smetl ze stolu. Spoustu lidí před tím zavíralo oči.
Od knihy jsem čekala tak nějak více, asi si přečtu i ty dvě zde zmiňované knihy. Paradoxně nejslabší mi přišla část o Osvětimi a mnohem zajímavější to kolem. Přišlo mi, že v části popisující Osvětim se autor neustále plácá v tom samém, popisuje už několikrát popsané. Zajímavější jsou osudy před a po věznění v KT.
Hlubina, Dotek temnoty a další knižní novinky (45. týden)
05.11.2023
Dvůr zázraků, Pohádka a další knižní novinky (21. týden)
21.05.2023
Kniha Únik z Osvětimi v seznamech
Osvětim (koncentrační tábor) útěk holokaust, holocaust Rudolf Vrba, 1924-2006
Děsivá a smutná kniha, ovšem napsaná stravitelným a čtivým způsobem. Jsem ráda, že jsem se něco dozvěděla o osobnosti Rudolfa Vrby. Je vidět, že únikem to nekončí. Člověk to v sobě nese až do konce života.