Souboj přehled
Lisa Jane Smith
Upíří deníky / Upírske denníky série
Elena brzy zjistí, že existuje ještě mnohem větší nebezpečí než zamilovat se do upíra – a to být předmětem touhy upírů dvou. Zatímco Stefan i nadále bojuje s instinktivní žízní po její krvi, Damon setrvává ve své snaze získat si Elenino srdce. A Elenu přitom čeká ještě mnohem těžší zkouška: aby zachránila jednoho ze svých nesmrtelných ctitelů, sama bude muset riskovat svoji smrtelnost…... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2009 , Fragment (ČR)Originální název:
The Struggle, 1991
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Souboj. Přihlašte se a napište ho.
Jsem docela překvapená, že mi tento díl přišel o chlup lepší, jelikož se hlavní hrdinka nechovala tolik jako melodramatická slepice. Stále se pro to chování snažím mít aspoň nějaké pochopení kvůli stáří knihy, protože mám pocit, že kdysi to přehnané vzdychání bylo jaksi žádoucí.
Celý díl se dá shrnout do jakési honby za deníčkem. Nemůžu popřít, že to rozhořčení, že někdo čte osobní zápisky jiných, je hnusárna a tak jsem vlastně i fandila všem krokům i plánům, do kterých se Elena s kamarádkami pustila, i když ne vždy byli v mezích zákona.
Dále si kniha hraje s prvky veřejného mínění a odsouzení člověka bez důkazů jen na základě osobních sympatií nebo domněnek. To je za mě také příjemné zpestření.
Válka mezi Stefanem a Damonem se vyostřuje, i když hlavní hrdinka ten střet dost oddaluje svým tajnůstkářstvím a tak je to taková spíš tahanice o krční žílu.
Závěr knihy mě hodně překvapil, obzvláště vzhledem ke sledu událostí v porovnání se seriálem, který má tento zvrat o dost později. Jsem zvědavá, zda bude hlavní hrdinka stejně zmatená.
Pokračujeme v sérii
Souboj je druhým dílem v této sérii a pokračujeme v příběhu Eleny Gilbertové a dvou upírů, Stefana a Damona. V tomto díle se Elena ocitá v ještě komplikovanější situaci, když se stává předmětem touhy obou bratrů a musí čelit větším nebezpečím než jen jejich hladu po její krvi. Jedním z pozitivních aspektů knihy je pokračující vývoj postav. Elena musí čelit stále složitějším rozhodnutím ohledně svého vztahu s oběma upíry. Stefan a Damon zůstávají tajemnými postavami s vlastními temnými stránkami, což dodává příběhu hloubku. Nicméně se vám může zdát jakoby se příběh točil v kruzích a to může zpomalit tempo čtení a ubrat na napětí. Může se vám zdát, že se opakují některé motivy a konflikty z prvního dílu. Čte se to velmi dobře a rychle a na konci knihy budete ani nemrknete. Pokračujeme v romantickém a nadpřirozeném příběhu
Jak to bude dál ? To uvidíme
Kniha Souboj v seznamech
v Přečtených | 1 997x |
upíři láska romantika střední školy pro dospívající mládež (young adult)
Musím říct, že druhý díl mě bavil o něco více než ten první. Konečně už se netočíme v kruhu Elenina fňukání nad tím, jak se musí dostat ke Stefanovi a jaký je chudáček, protože nemá to, co chce. Pořád to sice nebude moje nejoblíbenější hrdinka, protože její poměrně melodramatické a dětinské chování mě i tak dost ubíjelo.
Přišlo mi že i děj se díky jemné změně v chování posouvá o dost rychleji a zápletka s deníkem měla poměrně příjemný spád. Bavilo mě i postupné gradování zápletky týkající se Stefana a Damona. Celkově bych řekla že přidání druhého problému, který musela hlavní hrdinka řešit knize dost pomohl. Díky tomu neměla tolik času babrat se ve svém malém středoškolském dramatu a spíše se věnovala řešení problémů, které způsobovali různé domněnky ostatních postav.
U tohoto příběhu jsem hodně ovlivněná dějem v seriálu, a proto mě překvapilo, že v knize se některé situace odehrají mnohem dříve než právě v seriálu. Jsem zvědavá, co přinese další díl, ale výjimečně jsem opravdu ráda, že děj v seriálu se od knihy dost liší a raději se podívám na něj.