Uprchlíci, Michelangelo & zvědavá milionářka přehled
Elaine Lobl Konigsburg
Dobrodružství třináctileté americké dívky Klaudie a jejího mladšího bratra, kteří utekli z domova a za cíl své cesty si vybrali Metropolitní muzeum umění v New Yorku. Tam pátrají po tajemství záhadné milionářky...
Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1995 , Albatros (ČR)Originální název:
From the Mixed-Up Files of Mrs. Basil E. Frankweiler, 1976
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Uprchlíci, Michelangelo & zvědavá milionářka. Přihlašte se a napište ho.
Tohle je, drahý Saxonbergu, moje oblíbená dětská knížka, o dvou dětech, jedenáctileté Klaudii a devítiletém Jamiem, kteří utečou z domova a schovají se v Metropolitním muzeu v New Yorku. Tam narazí na sošku anděla, o které panují dohady, jestli se nejedná o práci Michelangela Buonarrotiho. V noci, když je muzeum prázdné, Klaudie zjistí, že zespoda je na sošce vyryto písmeno M. Rozhodne se vypátrat milionářku, která sošku muzeu věnovala. ___ Skvělý detektivní příběh pro děti naprosto ideální, vůbec na tom není poznat, že E. L. Konigsburgová knihu napsala již v roce 1968. Když nad tím tak uvažuju, tak to ale poznat jde. Dnes jsou totiž prostě všude bezpečnostní kamery a schovávání se v muzeu by dneska prostě nikomu neprošlo. Kniha byla dvakrát zfilmována, ale nikdo to, koukám, neviděl: http://www.csfd.cz/film/27344 a http://www.csfd.cz/film/27283-tajemny-andel-pani-frankweilerove/ .
Ocenění knihy (1)
1968 -
ALSC Awards
(Newbery Medal)
Kniha Uprchlíci, Michelangelo & zvědavá milionářka v seznamech
Nejvíce se mi líbilo řešení záhady sošky, kterou muzeu věnovala milionářka. Bylo to příjemné a odpočinkové čtení.