Úspešný introvert - sila introvertov vo svete, ktorý nikdy neprestáva hovoriť přehled
Susan Cain
Pravdepodobne ani netušíte, že každý tretí človek, ktorého poznáte, je introvertom. Spoznáte ho podľa toho, že radšej počúva, ako hovorí, uprednostňuje prácu osamote než v skupine, je zamyslený, často uzavretý. Väčšina z nich však predstiera, že je niekým úplne iným, a to extrovertom. Ak sa však pozriete hlbšie, zistíte, že práve oni obohacujú našu spoločnosť jedinečnými nápadmi či prelomovými vynálezmi. Lenže v súčasnom svete, ktorý uznáva hlučných extrovertov a všetko s nimi spojené, introvertov podceňujeme a neuvedomujeme si, o koľko talentu tak prichádzame. Susan Cain do Úspešného introverta vložila srdce. Skutočné príbehy z osobnej skúsenosti či zo života iných strieda s vedeckými poznatkami, aby nás všetkých postupne zbavila zastaraných predstáv. Táto výnimočná kniha vám navždy zmení pohľad na introvertov a pohľad introvertov na seba samých. Okrem návodu na dosiahnutie pracovného úspechu vám poradí s výchovou a so vzdelávaním introvertných detí, a dokonca aj s tým, ako vyriešiť partnerské problémy v introvertno-extrovertných vzťahoch. Či už ste introvertom, alebo niekoho takého máte doma, v práci či v triede, táto kniha vám otvorí oči. Zistíte, že nie ste sám a pochopíte, prečo tichých, hĺbavých a citlivých ľudí tento svet tak veľmi potrebuje.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2015 , MotýľOriginální název:
Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Úspešný introvert - sila introvertov vo svete, ktorý nikdy neprestáva hovoriť. Přihlašte se a napište ho.
Knížka mi dokázala dát pocit, že nejsem až tak divná, jak jsem si celé dětství a dospívání myslela, takže mě mrzí, že se ke mně nedostala daleko dřív. Naopak člověk může být na sebe hrdý v oblastech, o kterých by ho snad ani nenapadlo přemýšlet, autorka přesvědčivě ukazuje, proč svět potřebuje oba typy lidí (i zvířat). Hemžilo se to tam amygdalou a neokortexem, to mám ráda, když je v takové publikaci i pár vědecky podložených výzkumů. Nemile mě ale překvapilo, že asi z 95 % se Susan Cain věnuje pracovní oblasti, a to ještě krajně specifické, až v závěru to dohání statí o tom, jak přistupovat k introvertním dětem, a popisem manželské hádky, to mi tedy připadá jako dost chabé pokrytí osobního života. Otevřené a jmenovité pomlouvání práce a děl svých kolegů, byť evidentně odůvodněné, mi přijde hluboko za hranicí vkusu.
(SPOILER) Zpočátku jsem byl trochu zklamaný ze stylu ("příjmení toho hubeného kluka jménam Dale bylo Carnegie","ta ustrašené holka ze začátku kapitoly jsem byl já" - tenhle styl už mi v podobných knihách přijde jako ohrané klišé) a měl jsem pocit, že je to další nafouklá kniha o ničem. Ale nakonec musím říct, že jsem byl spokojený a dočítal jsem knihu s pocitem, že mi opravdu něco dala. Takže chválím.
Ocenění knihy (1)
2012 -
Goodreads Choice Awards
(Best Non-fiction)
Kniha Úspešný introvert - sila introvertov vo svete, ktorý nikdy neprestáva hovoriť v seznamech
pozitivní myšlení kariéra rozvoj osobnosti, osobní rozvoj motivační knihy introvert
2012 | Ticho: Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit |
2018 | Tichá síla: Tajné přednosti introvertních dětí |
2024 | Sladkobol |
2023 | Sila melanchólie |
Zbytečně moc odborné, jsou lepší knihy na toto téma.