Útěk do Budína přehled

Útěk do Budína
https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98615/utek-do-budina-98615.JPG 4 85 85

Naivní vysokoškolačka Jana a její kolega z práv Tomáš Barányi se do sebe zamilují. Jde o lásku bez rozumové kontroly – Jana miluje Tomáše a nic jiného ji nezajímá. Milenci ujedou z Prahy do Budapešti /Budína/, vezmou se a žijí na statku Tomášova otce na Slovensku. Tomáš se však Jany brzy nabaží, jeho otec zchudne. Jana odjíždí do Prahy dostudovat. Tomáš jede za ní, ale manželství ztroskotá. Tomáš odjede do Budína a tam se zastřelí. Román odsuzuje život měšťanstva a také pasivitu slovenského zemanstva. 6. vydání... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Útěk do Budína. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (11)

jitrnic
11.09.2024 5 z 5

(SPOILER) Baladický příběh jemně kouzlící s každým slovem jak Vladislavem Vančurou, tak výborným Alfrédem Strejčkem v mluvené verzi. Milosrdný závěr přisuzuje nakonec každému podle jeho zásluh.

ber-tram
24.06.2024 3 z 5

Možná se z Vančury dělávala až přílišná věda, dneska už sotva osloví, leda filmovými přepisy. I tak jsem natrefil na knižní Útěk do Budína, ale kdybych byl o 20 let mladší, odložím ho po pár stránkách. Nyní jsem měl s krouceným jazykem jakž takž trpělivost. 23/24


Leona333
31.03.2023 3 z 5

,,Jako vodu a olej," tak zhola nemožné je promíchat, smíchat, spojit v knize Tomáše Barányho s Janou Myslbekovou... Příběh se téměř od počátku tváří, jako "antické drama...", avšak ani malebná čeština Vladislava Vančury, mu příliš nepomohla.
Útěk do Budína - Budapešti a pak znovu do Prahy, byl pro mě bohužel asi tím nejnešťastnějším rozhodnutím, které jsem v rámci četby od tohoto, jinak znamenitého autora udělala.

všechny komentáře

Související novinky (1)

36 nových eknih zdarma ke stažení

05.11.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Útěk do Budína v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených113x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených4x
v Knihotéce90x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit1x