Úvod do Nového zákona přehled

Úvod do Nového zákona
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180044/bmid_uvod-do-noveho-zakona-180044.jpg 4 5 5

Velmi užitečná stručná příručka, jež uvádí do ježíšovských tradic, teologie apoštola Pavla, synoptických evangelií, popavlovských dopisů, do janovské literatury a do problematiky vzniku Nového zákona jakožto knihy.

Náboženství Literatura naučná Učebnice a slovníky
Vydáno: , Mlýn
Originální název:

Das Neue Testament , 2002


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Úvod do Nového zákona. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

mirektrubak
01.07.2023 4 z 5

Krátké a velmi úsporné uvedení do novozákonních témat, vlastně takový "úvod do úvodu". Ale užitečný, protože nic podstatného nechybí a vše podstatné je zde popsáno tak, že to logicky navazuje a vytváří chronologicky dobře poskládané vyprávění: od ústního tradování a prvotních svědectví o Ježíšově učení (hymny a první vyznání víry, logie, pašije a příběhy o zázracích) přes prameny a prvotní podobu evangelií až k vytváření konečné podoby Nového zákona jako kanonického celku. Zaslouženě významné místo zde má apoštol Pavel a jeho listy, také oddělené pojednání o Janovské tradici dává smysl (i za cenu toho, že evangelia nejsou postavena vedle sebe). Vše podáno přehledně a čtivě, se zjevným zaměřením na čtenáře, který k novozákonní problematice teprve opatrně přistupuje.
Silnou stránkou knihy je už zmíněná přehlednost a stručnost. Slabou stránkou je ... no vlastně to samé, člověka objevujícího v sobě vášeň pro Písmo Gerd Theissen svým průletem nad Novým zákonem akorát rozdráždí. :-). Ale pro tyhle případy jsou tady profesoři Pokorný a Heckel. :-)

berau
28.07.2022 3 z 5

Velmi úsporný komentář, který může posloužit pro rychlé zorientování, ale žádné hluboké rozbory od něho nečekejte.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Úvod do Nového zákona v seznamech

v Přečtených6x
v Doporučených1x
v Knihotéce3x