Stráže! Stráže! přehled

Stráže! Stráže!
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404424/bmid_straze-straze-nXO-404424.jpg 5 2057 2057

Úžasná Plochozem série

Volajú ich hradná stráž, mestská stráž alebo jednoducho stráž. Bez ohľadu na meno je ich úloha v žánri hrdinskej fantasy rovnaká: najneskôr v tretej-štvrtej kapitole knihy sa vrútiť do miestnosti, po jednom sa vrhnúť na hlavného hrdinu a dať sa zabiť. Nik sa ich ešte nespýtal, či na to majú chuť. Týmto statočným mužom venoval geniálny Terry Pratchett prvú knihu zo série o mestskej stráži – nevyhnutnej súčasti najstaršieho a najšpinavšieho mesta na celej Plochozemi, Ankh-Morporku. Mesta, kde sa pod tvrdou rukou vládnuceho patricija museli naučiť spolu existovať Cech zlodejov, Cech vrahov a ďalší ctihodní občania. Za pestrou zmesou ankh-morporských obyvateľov v ničom nezaostáva zostava mestskej stráže - aj keď toho času tak trochu v (morálnom!) rozklade. Neutešený stav mužov zákona však posilní čestný podstrážnik Mrkva, ktorého vychovali trpaslíci. Jeho nováčikovské nadšenie kolegov nakopne, a práve včas. Čím skôr totiž treba vyriešiť záhadné zločiny, najmä keď za rohom číha drak...... celý text

Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: , Slovart (SK)

Guards! Guards!, 1989

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stráže! Stráže!. Přihlašte se a napište ho.

evismaior
03.02.2025 4 z 5

80% - "To chcete říct," začal pomalu vrah, "že to, co tady máme, je první městský drak?"
"Taková už je evoluce," usmál se na něj mág spokojeně. "Jistě se mu tady bude také dařit. Míst k hnízdění tady najde nepočítaně a o zdrojích potravin ani nemluvím..."
Po jeho prohlášení nastalo hrobové ticho, až se nakonec ozval obchodník. "A co vlastně ti draci žerou?"
Zloděj pokrčil rameny. "Matně si vybavuju nějaké pověsti o pannách přikovaných k velkým balvanům," pokusil se.
"Tak to by u nás chcípl hladem," ušklíbl se vrah. "Město stojí na jílu."

Jistý proradný občan Ankh-Morporku kolem sebe shromáždí partu rádoby magických budižkničemů a s pomocí knihy ukořistěné z Neviditelné univerzity přivolá do města draka. Protože když se objeví drak, objeví se dozajista i chrabrý ztracený následník trůnu a také se objeví vůle lidu tohoto následníka na ten trůn dosadit. A když bude následník dostatečně tupý, může se snadno stát, že ve skutečnosti bude vládnout ten, kdo to všechno spunktoval.
A tak se městem prohání drak, Patricij se v klidu ukrývá ve svém vězení se superinteligentními krysami, které sežraly moc odpadků z Neviditelné univerzity (ano, předobraz Úžasného Maurice je zjevný), chovatelka dráčků lady Berankinová září střídavě nadšením a hrůzou a ve středobodu toho všeho se ocitají příslušníci Noční hlídky - kapitán Elánius, seržant Tračník, desátník Nóblhóch a nový rekrut Karotka, kterého vychovali trpaslíci a teď chce bránit spravedlnost za každou cenu.
Možná je to tím, že ty knihy čtu už podruhé, ale tady mi ty autorovy vtipy přišly už občas na sílu a ne vždycky zas tak vtipné. Ale skvadra postaviček v tomto konkrétním dílu je luxusní. Oook!

Luigi1
22.01.2025 5 z 5

Hrdinové od TP jsou moc zajímavý

aliencz
03.01.2025 4 z 5

super kniha

Knižní novinky (48. týden)

28.11.2021

Knižní novinky (25. týden)

17.06.2019

Pro duši naladěnou na citlivý rytmus knihovny je máloco horší než zívající mezera v místě, kde má být kniha.

Kniha Stráže! Stráže! v seznamech

v Přečtených3 358x