Stráže! Stráže! přehled

Stráže! Stráže!
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404424/bmid_straze-straze-nXO-404424.jpg 5 2038 2038

Volajú ich hradná stráž, mestská stráž alebo jednoducho stráž. Bez ohľadu na meno je ich úloha v žánri hrdinskej fantasy rovnaká: najneskôr v tretej-štvrtej kapitole knihy sa vrútiť do miestnosti, po jednom sa vrhnúť na hlavného hrdinu a dať sa zabiť. Nik sa ich ešte nespýtal, či na to majú chuť. Týmto statočným mužom venoval geniálny Terry Pratchett prvú knihu zo série o mestskej stráži – nevyhnutnej súčasti najstaršieho a najšpinavšieho mesta na celej Plochozemi, Ankh-Morporku. Mesta, kde sa pod tvrdou rukou vládnuceho patricija museli naučiť spolu existovať Cech zlodejov, Cech vrahov a ďalší ctihodní občania. Za pestrou zmesou ankh-morporských obyvateľov v ničom nezaostáva zostava mestskej stráže - aj keď toho času tak trochu v (morálnom!) rozklade. Neutešený stav mužov zákona však posilní čestný podstrážnik Mrkva, ktorého vychovali trpaslíci. Jeho nováčikovské nadšenie kolegov nakopne, a práve včas. Čím skôr totiž treba vyriešiť záhadné zločiny, najmä keď za rohom číha drak...... celý text

Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: , Slovart (SK)

Guards! Guards!, 1989

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stráže! Stráže!. Přihlašte se a napište ho.

aliencz
03.01.2025 4 z 5

super kniha

Alethea_k
28.12.2024 4 z 5

Mé první setkání s Terry Pratchettem a jeho Zeměplochou. Jak to dopadlo? Skvěle! Sedl mi humor, absurdita celého příběhu a neskutečně jsem si oblíbila i postavy. Toto je podle mě příběh/série, kterou si člověk nejenže chce, ale i musí, přečíst někdy znovu. Těch informací, narážek, vtípků a propracovaného světa je tam tak moc, že to najednou nejde všechno pojmout. Noční hlídka je partička bláznů. Karotka jako dvoumetrový trpaslík? Geniální. Orangutan knihovníkem a teorie nohavic? Ještě lepší.
Ze začátku jsem nebyla nadšená z toho, že knížka nemá kapitoly, jedná se o jednolitý text. Časem jsem si ale zvykla a v tomto případě mi to nevadilo. Asi žádná strana nebyla v knize navíc, přesto se tam stále něco dělo. Rozhodně se pustím do dalších dílů a dočtu si i ty předchozí.

Forsaken
07.12.2024 5 z 5

Už je to nejméně patnáct let, kdy jsem se začetl do první knihy o Hlídce a kdy se můj život tak trochu změnil. Stráže! Stráže! se stala první knihou Terryho Pratchetta, kterou jsem četl, a zároveň se stala i knihou, která mi otevřela portál do plochého světa, jež putuje vesmírem nesen čtyřmi slony, kteří stojí na krunýři majestátné ATuin. Byla to rána na první dobrou. Mozkový trust kolem seržanta Tračníka by jistě hbitě spočítal, že šlo o trefu jedna k miliónu, protože jsem si hrdiny Hlídky okamžitě oblíbil a má knihovna se začala rychle plnit i dalšími knihami s nezaměnitelnými obálkami Joshe Kirbyho a s geniálními překlady Jana Kantůrka. A právě této skvělé knize za to nikdy nepřestanu být vděčný.

Knižní novinky (48. týden)

28.11.2021

Knižní novinky (25. týden)

17.06.2019

Pro duši naladěnou na citlivý rytmus knihovny je máloco horší než zívající mezera v místě, kde má být kniha.

Kniha Stráže! Stráže! v seznamech

v Přečtených3 333x