V kleci přehled
Ellison Cooper
Sayer Altairová série
1. díl >
Dokáže neuropsycholožka FBI odhalit sadistického vraha? Když policie ve Washingtonu D.C. objeví děsivou vražednou scénu - dívku, která byla dlouhou dobu uvězněna v kleci a pomalu umučena k smrti, přizvou k případu neuropsycholožku FBI Sayer Altairovou. Obětí je dcera vysoce postaveného senátora a Sayer tuší, že tento případ bude bedlivě sledován. “Toto debutové dílo… silně zaujme fanoušky thrillerů, kteří milují psychologicky komplexní lovy sériových vrahů a díla autorů jako jsou Val McDermid a Jeffery Deaver –Booklist. “Začal jsem a nemohl přestat -F. Paul Wilson, New York Times Bestselling autor... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2023 , KanopaOriginální název:
Caged, 2018
Interpreti: Andrea Elsnerová
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V kleci. Přihlašte se a napište ho.
Ellison Cooperová o sobě říká, že má doktorát z antropologie, studovala archeologii, neurovědu, starověká náboženství a práva, pracovala jako vyšetřovatelka vražd a záchranný pracovník při katastrofách. Tohle všechno - a mnohem víc - nacpala do V kleci. Ne že by se to četlo špatně, to vůbec ne, přestože je to jízda hodně kostrbatá, jako když si z kol u auta sundáte pneumatiky a vyrazíte na výlet.
Můj problém je, že všechno v knize jsem četl už jinde. Někde do té míry, že to působí jako sprosté vykradení jiných autorů. Hlavní hrdinka, agentka FBI s hodně podivným jménem Povídalka Oltářová (v originále Sayer Altair), jezdí na motorce, je samotářka, adoptuje psa... kde jen jsem to už viděl. Máme tu správňáckého souseda, co psa hlídá... kde jen jsem to už viděl. Máme tu šéfku FBI v kolizi s vlivným senátorem... kde jen jsem to už viděl. A tak dále. Prostě plagiát. Po americku se to snaží Cooperová vyřešit korektností, takže Oltářová je černé pleti, soused je gay, a hlavní obviněný (pochopitelně nevinný) je transexuál. Ale to je to nejmenší. Potíž je v tom, že je děj rozlítaný od zdi ke zdi, dedukce pospolu drží jen silou vůle, postavy jsou napsané mělce a bez nápadu, a pokud jste alespoň minimálně uvažující, od poloviny víte, kdo za vším stojí, přestože na věrohodné vysvětlení motivu nepřišla ani autorka.
Takže mé hodnocení neodráží zábavnost celého "díla", jako spíš jeho relativní pozici vůči jiným autorům, kteří jsou jednak originální, jednak umí psát opravdu lépe.
A jelikož mám doma další dvě pokračování, hned se do nich pustím a budu doufat, že se styl Cooperové vybrousil...
Celkem slušný začátek serie. Sice na začátku drsné, poté se děj trochu zklidňuje. To už jsem tušila kdo je vrahem. Celou knihu jsem vyslechla audio.
TOP 10 nejprodávanějších knih (16. týden)
27.04.2022
Knižní novinky (30. týden)
21.07.2019
Knižní novinky (15. týden)
07.04.2019
Kniha V kleci v seznamech
v Přečtených | 1 533x |
Tak jsem naskočila k Sayer na její Silver Hawk a bez helmy se s ní řítila vstříc neuvěřitelnému sériovému vrahovi, kterého jistým způsobem fascinuje opona mezi životem a smrtí. Bohužel zkoumání tohoto je pro jeho oběti velmi bolestivé a dlouhé.
Líbilo se mi nahlédnutí do mytologií různých zemí.
Co dodat...ze své motorky mě Sayer sundá,až budu vědět všechno o Jakeovi a vyřeším s ní další případy.
Takže ruku na plyn, zařadit a vzhůru do toho!