V melónovom cukre přehled
Richard Brautigan
Novela Richarda Brautigana V melónovom cukre je pretransformovaným obrazom Ameriky druhej polovice 60-tych rokov, ktorá bola poznamenaná najmä hnutím hippies. Jej príbeh-nepríbeh sa odohráva v surrealistickej krajine, na území nazvanom jaZMAR. V súznení s prírodou tu žije uzavretá komúna v obklopená hmotnou i nehmotnou substanciou, ktorou je melónový cukor. Táto knižka je natoľko hravá, tajuplná a amorfná, že priam láka k viacerým interpretáciám. O jej nádhernú grafickú podobu, ktorá dokonale vystihuje charakter tohoto literárneho klenotu, sa postarala Daniela Olejníková. V melónovom cukre vychádza na Slovensku po prvýkrát. S bravúrnou suverenitou ju preložil Daniel Hevier.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2011 , Artforum (SK)Originální název:
In Watermelon Sugar, 1968
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V melónovom cukre. Přihlašte se a napište ho.
Jsem na tom stejně jako Devorah. Nemám dostatek času a trpělivosti, ke zkoumání skrytých významů. Ani životopis autora mě k tomu nemotivuje.
Snad to bude tím, že sladkých ..náct, ba i ..cet je v mém případě minulostí?
Navíc, pokud je zde autor srovnáván se stylem Ladislava Fuchse - není v mém případě co řešit :o)
Surrealismus a dada taky není můj krajíc chleba . . .
Když jsem tuto kniha četla, nejspíš byla špatná konstelace. Jinak si neumím vysvětlit, že jsme se - já a kniha - nepotkaly. Spíše jsme se míjely, už už to vypadalo nadějně, ale pak přišel konec.
Možná pokud bych byla pod vlivem alkoholu, či jiných látek, mělo by čtení grády. Líbilo se mi v tom spalujícím vedru číst o melounovém cukru, ačkoliv jsem nerozumněla v podstatě ničemu, co mi autor vyprávěl. Občas to mělo náboj, grády, ale pak příběh sklouzl zase zpátky k psychedelickému příběhu z říše snů a já byla opět polapena všudypřítomným melounovým cukrem, který už nebyl tak omamný jako na začátku.
Knižní novinky (1. - 7. října)
01.10.2018
Kniha V melónovom cukre v seznamech
surrealismus americká literatura černý humor groteska tygři
2018 | V melounovém cukru |
1987 | Horoskop orloje |
1993 | Chytání pstruhů v Americe |
2007 | V melounovém cukru / In Watermelon Sugar |
1995 | Willard a jeho kuželkářské trofeje. Perverzní mystérium |
Hodně zajímavá surrealisticka betnicka próza o utopícke komune javor.
Opět vítr
Šedé slunce slabé svítilo. Zvedl se vítr a věci které mohou ve větru selestit, vlat nebo poletovat chytili příležitost za pacesy.
Kraceli jsme dolu ke stodole.
Proč myslíš že se zabila? "řekl Fred
Proč by vůbec mnela něco takového dělat? Byla přece tak mladá." Nevim řekl jsem. Nevím proč se zabila. To je strašně vzdychl Fred. Kdybych o tom nemusel přemýšlet. A ty nemáš sebemenší zdání pravda? Říkas že si sní nemluvil? Ne. Díval jsem se do zrcadlové sochy a ona se tam obešla. A teď je mrtvá.
Rad se ke knížce budu vracet.