V mene otca přehled

V mene otca
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455821/v-mene-otcaUCeNBj-mjX-.jpg 4 41 41

Najúspešnejšia v poradí už ôsma kniha Vladimíra Balla vychádza v treťom vydaní. Kniha V mene otca získala Cenu Anasoft litera v roku 2012. Preklady vyšli vo Veľkej Británii, Holandsku, Maďarsku a v Čechách. Predstavte si, že Kafka, Beckett, Bukowski a Borges sedia pri pive s chlebom a obarovým kolenom. Tak takúto príchuť skrýva Ballova zemitá existencialistická výprava.... celý text

Novely Literatura slovenská
Vydáno: , KK Bagala (Koloman Kertész Bagala)
Originální název:

V mene otca, 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V mene otca. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (8)

smazenaryba
24.10.2020 4 z 5

O človeku, o režime, o slovákoch. Bolo už o tom popísané veľa, ale Balla to robí inak, modernejšie. Krátko, výstižne, úderne, používa fantastické prvky, alegórie, a hlavne, perfektne to drží pokope a autor poslednými vetami jasne potvrdí všetko, čo chcel povedať. Ak by to vyšlo za režimu (čo by sa zrejme nestalo), malo by to kultový status, ako, povedzme, Slobodov Rozum.

mato8280
18.08.2020 5 z 5

Krute, drsne a kratke. Jednym slovom "Zivot".


bookfan
27.08.2019 4 z 5

Moje první literární setkání s Ballou - příjemně překvapil, kniha je rozhodně dost originální. Že by takový slovenský Houellebecq? Hlavní hrdina je objektivně dost nesympatická postava, chlap bez emocí, notorický nevěrník, špatný otec, který líčí bez servítek svůj nijaký život. Celé mi to vyznívalo však dost absurdně, neřkuli až humorně (ovšem velmi podivným způsobem). Těžko popsat tento styl, protože navíc se v knížce objevují různé fantasmagorie - levitující postava, divná bylina klíčící ve sklepě rodinného domu, i dům sám - "...bludisko, spleť chodieb, malých izieb, slepých vybočení a falošných križoatiek...", "...krížová rebrová klenba v špajze". Tomu jsem se musela opravdu smát - křížová klenba ve spíži domu postaveného v 60. letech 20. století. No a potom některé celkem zajímavé úvahy typu: "...je pravda, že sme chceli aj súložiť, hoci prirodzené následky súlože nám nevoňali. Alebo len mne? Mal som pocit, že rodičia svojou starostlivosťou a láskou - ak sa na niečo také zmožu - po celý život len zmierňujú utrpenie, ktoré deťom sposobili tým, že ich priviedli na svet." Přečíst si knihu v originále není od věci, protože slovenština má některá velmi pěkná a zvukomalebná slova, která celkový dojem jen umocňují. Za mě tedy kniha, kterou stojí za to si přečíst!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2012 - Anasoft litera


Kniha V mene otca v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených64x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených3x
v Knihotéce18x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit3x