V pravěkém světě přehled
Arnošt Caha
Dva chlapci Jirka a Jarda podniknou společně se svým otcem, známým archeologem, výpravu do jedné z jeskyň Macochy. Jejich otec zde již realizoval archeologický průzkum a oba své syny bere na cestu za dobrodružstvím. To však ani jeden netuší, jaké skutečné překvapení je čeká, včetně boje o vlastní přežití. Cestu zahájí v rozsáhlé podzemní dutině, kde objeví kostru lovce z doby kamenné. Podaří se jim dokonce vykopat vstup do další neznámé jeskyně a tady začíná jejich fantastická, poučná, ale i nebezpečná cesta, která byla částečně popsaná v nezapomenutelném filmovém zpracování režiséra Karla Zemana: Cesta do pravěku. Kniha pro něj pravděpodobně byla nejenom inspirací, ale i předlohou. Kniha V pravěkém světě se dostává k našemu čtenáři po více jak osmdesáti letech, ale nic neztrácí na svém kouzlu a zcela jistě patří k českému literárnímu odkazu. Opomenuty nesmí být ani původní ilustrace brněnského umělce Eduarda Miléna... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V pravěkém světě. Přihlašte se a napište ho.
Spíš slabší trojka.Občas to bylo trochu opakující, přehnané, ale s přimhouřením oka mě to celkem bavilo. Po setkání s prvními prapředky člověka už jsem čekal konec a ono ještě zdaleka ne. V téhle části to bylo zbytečně moc natahované.
Chtěla jsem vědět, co bylo inspirací pro Zemanův film "Cesta do pravěku" a tak jsem sáhla po této knize. Jak už se tady ozvalo víckrát, příběh je trochu naivní, ale na tehdejší dobu to mohlo být určitě vzrušující čtení. Jako dítěti by se mi to asi líbilo hodně.
Malá domů, Den v kocourkově a dalších 17 nově přidaných eknih zdarma ke stažení
21.11.2023
Kniha V pravěkém světě v seznamech
2008 | V pravěkém světě |
2011 | Cesta do pravěku a zase zpátky |
2009 | Jánošík - Legenda o zbojnickém hrdinovi |
1928 | Výlet doktora Hlavsy do vesmíru |
1930 | Povídky o chudém hochu, který osvobodil národ I. díl |
Místy roztomile naivní, místy blbé až to bolí. Pro dnešní dobu není zápletka příliš originální a zpracování příliš čtivé, nezvyklý a poněkud úsměvný je i vlastenecký patos některých pasáží.
Vědecké nepřesnosti stranou, akční scény byly často shrnuty stylem „v zajetí prožili hrůzy, které se dají těžko vypovědět“, případně jsme kvůli omezenému POV vypravěče odkázáni na strohé vypravování některé z postav. Škoda. Nelíbilo se mi ani povýšenecké chování hlavních postav k pravěkým lidem.
Snaha nacpat do textu co nejvíc (v té době aktuálních) vědeckých faktů bohužel též limituje čtivost a způsobuje příšernou prkennost většiny dialogů, a především z otce dělá naprosto plochou postavu, jejíž jedinými dalšími přednostmi je otravný white savior complex a revolver. V mnoha vypjatých a nebezpečných situacích reaguje spíš jako robot a ne jako milující rodič. Další značně iritující věci byl fakt, že neustále zapomínali na svého psa, který se pak zcela náhodně stával pro děj klíčový.
Konec to dorazil úplně, ten už se nehodí ani do ZŠ slohovek, protože je to ta nejlínější a nejotřepanější věc, jakou se cesta časem dá „vysvětlit“.
Podtrženo sečteno je to bohužel kniha, které na rozdíl od Verneovek nebo Ztraceného světa od Doyla nepřižila svou dobu ani čtenáře a nijak zvlášť ji doporučit nemůžu ani zarytým milovníkům pravěku.