Král zvedá meč přehled

Král zvedá meč
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/196342/bmid_kral-zveda-mec-196342.jpg 4 77 77

Kdo je tajemný Pavel v blízkosti českého krále Karla z rodu Lucemburků? Mnich řádu dominikánů, nebo rytíř zběhlý ve válečném umění? Obratný diplomat, či nájemný vrah? Odkud vůbec přišel? Nový historický román Jana Bauera přivádí na svět krajně nebezpečného muže, na něhož se může budoucí Otec vlasti ve všem spolehnout. Už kdysi mu v Itálii zachránil život a prý měl prsty i v jeho volbě římským králem. Teď ho však čeká vskutku nadlidský úkol. Zbavit Karla jeho úhlavního protivníka císaře Ludvíka Bavora. Píše se rok 1348 a o tom, kdo je oprávněným vládcem Svaté říše římské, se má rozhodnout na bitevním poli. Nabízí se však ještě jedno řešení...... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Král zvedá meč. Přihlašte se a napište ho.

vlkcz
12.02.2024 1 z 5

Hodně slabé nejen v rámci žánru, ale i vzhledem k dalším knihám autora. V podstatě jde o povídky mapující podstatné události života mladého Karla IV. Pokusy o atentát během italského tažení, neshody s otcem při správě českých zemí, problémy bratra Jana Jindřicha v Tyrolích, cesta k císařské volbě. A když bylo nejhůř, kde se vzal, tu se vzal dominikán Pavel jako pravá Deus ex machina.
Ale ony to nejsou vlastně ani pořádné povídky, spíš mi to přišlo jen jako náčrt, který se už autorovi nechtělo dál rozpracovávat, tak aby byl alespoň nějaký děj, tak se Karlovi do postele vnutí nějaká lepá děva, případně se zmaže s kumpány, kde si postěžuje na otce, nesmyslně se najednou objeví piráti... Prostě takový guláš z toho, co je známo a co případně vyfabulovali další autoři píšící o Největším Čechovi. Zkusím ještě druhý díl, který alespoň podle anotace a komentářů vypadá kompaktněji, ale začátek série tedy hodně podprůměrný.

jarin58
23.03.2023 3 z 5

Napínavý příběh kde dominikán Pavel byl vždy včas na tom pravém místě a ochraňoval naivního Karla.

malýčtenář
24.10.2022 5 z 5

Mám velkou slabost pro historii, hlavně co se týče našeho nejslavnějšího panovníka Karla IV. Zde se s ním setkáváme jako s 15 letým mladíkem, plného života a jeho záhadným přítelem, který mu usnadňuje život v tehdejší náročné době. Velmi pěkné čtení, člověk by si přál, aby to tak mohlo být doopravdy. Zkrátka pěkná pohádka.

Kniha Král zvedá meč v seznamech