V zámku a v podzámčí / Chyže pod horami přehled
Božena Němcová
Dvě povídky, v nichž Němcová přibližuje život nejrůznějších společenských vrstev na vesnici v 19. století.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V zámku a v podzámčí / Chyže pod horami. Přihlašte se a napište ho.
Povídka V zámku a v podzámčí mě velmi příjemně překvapila. Realisticky vykreslené prostředí, uvěřitelné charaktery, vtipné, trochu mravokárné, šťastný konec. Boženu Němcovou jsem měla zafixovanou jako velmi nudnou autorku. Touto povídkou mě zaujala.
Chyže pod horami mě už nebavila. Jazykově moc pěkné a nečekaná pointa, ale jinak je to celkem nicneříkající národopisná idyla.
idylické, ale hezké, až s příliš pohádkovými konci a vůbec obě povídky byly hodně černobílé: hodní chudí x zlí bohatí. Ale milé čtení, které má své místo v "povinné" literatuře zajisté oprávněně.
Kniha V zámku a v podzámčí / Chyže pod horami v seznamech
láska chudoba, bída poddanství
Část díla
- Chyže pod horami / Chyše pod horami / Chyža pod horami / Domec pod horami 1858
- V zámku a v podzámčí / V zámku a pod zámkom / V zámku a v podzámku
1958 | V zámku a v podzámčí |
1942 | Divá Bára |
2021 | Babička |
2002 | Povídky |
1988 | Velká kniha pohádek |
Božena Němcová patří k mým oblíbeným autorkám už od dětství, mládí. Koupila jsem si a přečetla i tuto knížku, moc se mi líbila. Více se mi líbila povídka V zámku a v podzámčí.