V zemi dlouhých stínů přehled
Hans Ruesch
Bezhraničné kráľovstvo ľadovcov, víchrice vanúce po šírych arktických pláňach, pol roka zase studená polárna noc, večne treskuté mrazy - to je čudesný kraj Eskimákov na ďalekom, vábivom i odstrašujúcom Severe. A predsa v takých nežičlivých podmienkach, doslova v boji o holú existenciu, ,podarilo sa im zachovať si etnickú, rasovú i kultúrnu jednotu. Hans Ruesch (v beletristicko-cestopisnom diele s nemalou hodnotou objaviteľskou) na dramatickom príbehu Erneneka, Asiak a ich detí stvárňuje život kočovných Eskimákov nedaľeko severného pólu. Iba pomaly aj sem zasahuje necitlivou rukou civilizácia, a tak sa premieňa, skôr zaniká svet, nemenný po stáročia. Do bielej krajiny preniká biely muž a prináša pušky, ohnivú vodu, svoje zákony, názory, choroby a samozrejme božstvá. Dotyk s civilizáciou, tak ako už mnoho ráz v dejinách, vnáša zmätok, bolesť do spôsobu života Eskimákov a narúša ho. Vidieť to na hrdnoch pútavého Rueschovko rozprávania - na Papikovi a Ivalú - ktorí ešte zavčasu, no už zasiahnutí, unikajú čo najďalej od bielych dobyvateľov, spät na Ďaleký sever, do úplnej izolácie, do krajiny dlhých tieňov....... celý text
Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: 1982 , Práce , Obzor (SK)Originální název:
Im Land der langen Schatten, 1973
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V zemi dlouhých stínů. Přihlašte se a napište ho.
Kniha o živote, ktorý je tvrdý, neúprosný a jemu sú prispôsobené zvyky a tradície Inuitov. Chvíľami som s hrôzou čítala o ich spôsobe života, ktorý bol prispôsobený ich kočovaniu na severnom póle. Neskôr mi to prišlo úplne prirodzené.
Určite ju odporúčam prečítať.
Kniha V zemi dlouhých stínů v seznamech
Skvelý príbeh o živote Inuitov. Zo začiatku som si nebola istá, či chcem čítať také drsné opisy o love zvierat a podobne, no obavy ma rýchlo prešli. Pútavé, poučné a miestami i vtipné! Hltala som každú stránku. Odporúčam!
~
“Nikdy sa nelúčili - oslavovali len príchod. Kde sa ľudia tak zriedkakedy stretajú, je smutné, keď sa rozchádzajú, a odchod si nesmú všimnúť, nesmú o ňom vedieť. Ak niekto odchádza z iglu povedia ‘aporniakinanit’ pozor kamarát, neotlč si hlavu o tunel.”