V2 přehled
Robert Harris
November 1944. Hitler vkladá všetku nádej aj finančné prostriedky Tretej ríše do zbrane, ktorá má zmeniť neúspešný priebeh vojny a poraziť Veľkú Britániu. V tajnej podzemnej továrni väzni vyrábajú súčiastky rakety V2, ktorú vyvinuli vedci vo vojenskom výskumnom stredisku v Peenemünde. Na základni v lesoch, mimo dostrelu spojeneckých lietadiel, pripravuje raketový inžinier Rudi Graf pod prísnym dohľadom SS ničivú strelu na odpálenie. Na druhom brehu Severného mora sa mladá Angličanka Kay Caton-Walshová pripojí k zvláštnemu oddielu britskej rozviedky. Boj s neviditeľným nepriateľom sa začína.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2022 , Publixing , Slovart (SK)Originální název:
V2, 2020
Interpreti: Mário Zeumer
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V2. Přihlašte se a napište ho.
Autor vytáhl několik zajímavých střípků z historie a uspokojivě je zakomponoval do pro čtenáře nenáročného příběhu. Oceňuji rozmanitost charakterů. Kniha pěkně vykresluje, jaký měl válečné konflikt dopad na různé skupiny obyvatel Evropy. Je fajn, si občas odpočinout u něčeho, co nemá desítky postav a stovky stránek.
*Postřeh: Kniha, přestože to není učebnice ani příručka, vybočuje opakováním slova "logaritmický".
Námět knihy mi připadal velice zajímavý a myslel jsem si, že mě to bude bavit. Bohužel se tak nestalo, i když právě témata ke 2.sv. válce čtu rád. Nějak mi nesedl styl a taky průběh děje se mi zdál nudný. Dal jsem si i den oddychu, ale i pak prostě chyběla chuť pokračovat. Co jsem zvládl tak hodnotím za 40%.
Jedeme v tom spolu, Dokonalé léto a další knižní novinky (29. týden)
17.07.2022
Kniha V2 v seznamech
Divízia odvety!
„Vo vojne sa musí počítať s rizikom. To je podstata národného socializmu!“
Ide o fiktívnu históriu z obdobia 2. svetovej vojny. Robert Harris rozviedol svoj príbeh do 5 dní na koniec novembra 1944, kedy nacistické Nemecko ostreľovalo Londýn svojimi ničivými raketami V2. Dej sa odvíja okolo dvoch hlavných postáv. Angličanka Kay Caton-Walshová je členkou WAAF (Ženské pomocné letecké zbory) a nemecký inžinier Rudi Graf, ktorý nesympatizoval s nacistami, je jeden z tých, ktorí majú na starosti odpaľovanie rakiet.
„Chcel som zostrojiť kozmickú raketu, nie nástroj na zabíjanie.“
Až na dvoch Nemcov sú všetky postavy vymyslené. Čo však je skutočnosťou, to sú opisy presných dopadov a ničivých následkov týchto rakiet, ktoré boli odpaľované z holandského územia, z prímorského letoviska Scheveningen, v blízkosti mesta Haag. Na to, koľko finančných prostriedkov tieto rakety pohltili, pri všetkej úcte k obetiam, bola ich efektivita veľmi slabá. Hovorí sa, že to bolo najväčšie plytvanie peniazmi v histórii. Tu je vidieť, v akom zúfalom postavení bol Hitler a že sa za akúkoľvek cenu snažil zvrátiť totálnu porážku Nemecka, aj tzv. divíziami odvety, ktoré mali na starosti raketové útoky. Nezaťažený minulosťou autora, nakoľko ide o môj debut z jeho tvorby, musím vysloviť spokojnosť. Kniha sa mi veľmi páčila.