Vabank přehled

Vabank
https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92814/bmid_vabank-lTM-92814.jpg 4 164 164

Henri Charriére je jeden z najznámejších a najpopulárnejších francúzskych spisovateľov posledného desaťročia. Preslávil ho román Motýľ (1969), ktorý sa viaže na skutočné autorove zážitky. Charriére bol odsúdený na doživotné galeje za vraždu, ktorú nespáchal. Trinásť rokov väzenských útrap ho nezlomilo, po viacerých pokusoch o útek — motivovaných túžbou dokázať svoju nevinu — dosiahol slobodu. Priamym pokračovaním prvého románu je Vabank (1972), v ktorom sa hrdina po ďalších strhujúcich dobrodružstvách už ako slobodný človek usiluje znovu zaradiť do normálneho života. Úspech obidvoch kníh nezaručila len napínavosť autorových životných príbehov, ale aj živý, fascinujúci rozprávačský štýl, odvaha odhaľovať temné stránky buržoáznej spoločnosti a zmysel pre hlbokú pravdivosť.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ

Banco, 1972

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vabank. Přihlašte se a napište ho.

freejazz
31.07.2023 5 z 5

logicky po Motýľovi musel prísť na rad Vabank. tiež putoval z ruky do ruky a bol aj predmetom mnohých rozhovorov, v ktorých dominovalo najmä porovnávanie s Motýľom. už to nebolo také fascinujúce ako trestanecká kolónia, ale pre nás, neustále oblbovaných kdejakými dietlovinami to bol nádherný únik do sveta, kde malo slovo svoju váhu.

Holister
29.04.2023 5 z 5

Vždycky funguje, když se o hrdinu čtenář bojí. V knize Motýlek to vyšlo jedna báseň. Čtenář s hrdinou cítil, sám by nechtěl prožít to co on na Ďábelských ostrovech. Banco sice nabízí podobné, ale ta obava, ta stísněnost už není taková, nicméně se jedná o zdařilý román. Kdo si zamiluje Motýlka, tímhle si musí doplnit knihovničku, ať sním svůj slamák, jestli to není pravda.

Šnek86
28.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha plynule naváže tam, kde končí Motýlek.Henri je hnaný touhou po pomstě.A tak se na ni snaží sehnat finanční prostředky, aby se dostal zpátky do Francie a tam se všemi zúčtoval.Rozjede při tom několik neúspěšných akcí, které jsou všechny většinou na hraně.Potom natrefí na Ritu, která mu pomstu vymluví a tak si pak chvíli spokojeně žijí s občasnými vzestupy a pády, až po nápad sepsat všechny své zážitky v knize a zajistit se tak na stáří.Přičemž se dozvídáme více o Motýlkově mladí, rodině a dalších osudech jeho života, které zde rekapituluje.

Kniha Vabank v seznamech

útěk rok 1945 útěky z vězení