Převtělení Timothyho Archera přehled
Philip K. Dick
Filosofický příběh z Kalifornie na přelomu šedesátých a sedmdesátých let vypráví Dickova první (a bohužel poslední) sympatická ženská postava Angel Archerová, hrdinou je ovšem její tchán, episkopální biskup Timothy Archer. Autor knihou skládá hold svému příteli, kontroverznímu duchovnímu Jamesi Pikeovi, který zemřel roku 1969 v izraelské poušti. Poslední román Philipa K. Dicka lze chápat jako jeho odkaz světu. Kniha volně navazuje na již vydaný román Valis, ale gnostický problém podvrženého vesmíru pojímá z praktičtějšího, lidštějšího hlediska.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2007 , ArgoOriginální název:
Transmigration of Timothy Archer, 1982
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Převtělení Timothyho Archera. Přihlašte se a napište ho.
Podobné zpracování jako u Božské invaze, jen děj je přenesený do 60 let minulého století. Příběh je naprosto triviální. To podstatné, co tvoří knihu, jsou nábožensko-filosofické úvahy. Bohužel se Dick příliš točí dokola, takže druhá polovina je už méně čtivá než první. Opakování sice je matka moudrosti, ale u románů to neplatí. Takže i přes některé vynikající pasáže jen 4 hvězdy.
Při rereadu na mě zapůsobily jiné věci než při prvním čtení. Asi jsem o něco znalejší problematiky, ale i tak se mě tentokrát nejvíc dotkly ty části, kdy biskup řeší problém s církví, které už nemůže věřit, když má důkazy zpochybňující její dogma.
Ale pořád trvám na tom, že jde o jednu z nejlepších Dickovek. I když je velice civilní a sci-fi to fakt není. Spíš duchovní román. A vzhledem ke stavu v jakém PKD román psal, si říkám, jestli není lepší a poctivější "bejt hráblej" než normální.
Kniha Převtělení Timothyho Archera v seznamech
Kalifornie 60. léta 20. století sci-fi romány
2004 | Blade Runner – Sní androidi o elektrických ovečkách? |
2007 | Muž z vysokého zámku |
2005 | Temný obraz |
2006 | Planeta, která neexistovala (I) |
2002 | Minority Report a jiné povídky |
Je škoda,že je to poslední román P.K.D.