Válka s Mloky přehled

Válka s Mloky
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399491/bmid_valka-s-mloky-PMD-399491.jpg 4 4231 4231

Autor ve svém slavném románu popisuje nezadržitelnou invazi nepřátelské síly, která byla zpočátku bezvýznamná, ba směšná. Zároveň však upozorňuje na skutečnost, že demokratické síly ji ve svém důsledku podporovaly a tím pádem se spolupodílely na svém zničení. Touto kritikou postihuje především politické, průmyslové a obchodní kruhy. Ve smírné ukončení už nedokáže věřit - spoléhá na to, že se „Mloci" postaví jedni proti druhým a vzájemně se vyhubí. Čapek dokázal své poselství vyjádřit s nenapodobitelným vtipem, ironií a postřehem pro detail. Díky tomu je Válka s Mloky i po více než osmdesáti letech jeden z jeho nejčtivějších románů a právem patří do literárního odkazu dvacátého století.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Válka s Mloky. Přihlašte se a napište ho.

murdoch
14.11.2024 5 z 5

Asi všichni (kromě literaturou nepolíbených nedochůdčat) vám řeknou, že jde o knihu varující před nastupujícím fašismem, před kterým chtěl Čapek varovat - tak, jak nám to všem předkládali ve škole... Jako jo, ono to tam taky rozhodně je. Ale román má obrovský přesah mnohem dále - podobně jako i Továrna na Absolutno, nebo třeba Bílá nemoc... Varuje hlavně před pitomou lidskou náturou, kdy hledíme jen na momentální zisk, kvůli kterému jsme si schopni provádět strašlivé věci a ještě si je dokážeme krásně, ušlechtile zdůvodnit. Na budoucí následky se jaksi nemyslí, teď je dobře a to je přeci to hlavní... Škoda, že tohle varování je mocným našeho světa úplně šumák.

heavy66
25.10.2024 5 z 5

Seriózní scifi román, napsaný lehkým, satirickým slohem, s čapkovskou jazykovou obratností. Reportážní styl umožňuje autorovi rychle střídat kritická témata. Co kapitola to drancování přírody, konzumní styl života, bulvární média, otrokářství a rasismus nebo lékařské pokusy na lidech. Kritika kapitalismu, nadnárodních kartelů a jejich bezohledná honba za ziskem, která vede k válce, je nosným tématem románu. A česká stopa v kauze Mlok ukazuje, jaký byl Čapek geniální vizionář, vlastenec a český patriot.

DuncanIdaho
20.10.2024 5 z 5

Krásná ukázka toho, jak může lidstvo skončit. Skončit tahle může proto, jaké je. Ukazuje se zde politikaření, teritoriální zájmy, ziskuchtivost, mocichtivost. A na to vše jednou lidstvo dojede.

Mezi dvěma světy, Dvojník a další knižní novinky (27. týden)

03.07.2022

Více než 100 dalších eknih zdarma...

02.12.2019

Knižní novinky (5. týden)

28.01.2019

Člověče, žádní čerti nejsou. A kdyby byli, museli by vypadat jak Evropani.

Na celé člověčenstvo padá cosi jako mrazivý stín hrůzy. Co jiného je ta frenetická požívačnost, ta neúkojná žízeň po zábavě a rozkoši, to orgiastické rozpoutání, které se zmocnilo dnešních lidí? Nebylo podobného úpadku mravů od dob, kdy se na Římskou říši užuž sesouval vpád barbarů. To není jen ovoce nebývalého hmotného blahobytu, nýbrž zoufale přehlušovaná úzkost z rozvratu a zániku. Sem s poslední číší, než bude s námi konec! Jaká hanba, jaké třeštění! Zdá se, že Bůh z hrozného milosrdenství nechává zchátrat národy a třídy, které se řítí v záhubu. Chcete číst ohnivé mene tekel napsané nad hodokvasem lidstva? Pohleďte na světelné nápisy, které po celé noci září na zdech hýřících a prostopášných měst!

Kniha Válka s Mloky v seznamech

v Přečtených6 982x