Válka vtipů a hádanek (Black edice) přehled

Válka vtipů a hádanek (Black edice)
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421623/mid_batman-4-valka-vtipu-a-hadanek-blac-xnb-421623.jpg 4 43 43

Zdálo by se, že Joker s Riddlerem jsou přirozenými spojenci. V počátcích působení Temného rytíře si ale každý z nich usmyslel, že to právě on zabije Batmana... A raději nechají Gotham lehnout popelem, než aby jeden druhému ustoupili. V dosud nevyprávěném příběhu jedné z nejtemnějších kapitol Batmanovy minulosti se všichni gothamští padouši musejí rozhodnout, na čí stranu se v chystaném boji přidají. Z počáteční šarvátky se vyvine válka se vším všudy, včetně ztrát. Vítězství ve Válce vtipů a hádanek si může nárokovat jen jedna strana... ale jizvy, které po sobě boj zanechá, výrazně ovlivní Batmanovu budoucnost a Temný rytíř učiní nejdůležitější rozhodnutí svého života.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Batman, Volume 4: The War of Jokes and Riddles, 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Válka vtipů a hádanek (Black edice). Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (9)

ArkAngel
08.08.2022 3 z 5

Válka vtipů a hádanek se čte dobře a pomáhá tomu i kresba, která Kingovu sérii skutečně obohacuje. Po několika příbězích tu přichází výplň mezi hlavní řadou a rokem nula, kde je asi šestiletá mezera (během které měly proběhnout variace známých příběhů před Flashpointem) a dostáváme se tak do války mezi Jokerem a Hádankářem. Jenže ono vyvrcholení nikam nevede a nedává příliš smysl. Celá válka je vlastně i strašně uspěchaná a nic z ní nevidíme. A pasáž v přítomnosti s Batmanem a Catwoman akorát opakuje to, co už jsme od nich slyšeli v minulé knize.

Ivan Kučera
26.07.2021 3 z 5

Tom King je u Batmana strašne nevyrovnaný. Začal priemerne (Já jsem Gotham), náhle, keď sme to nečakali ani v najlepšom sne, situáciu razantným spôsobom pozmenil v dobrom agresívnou dvojicou nečakane kvalitných dielov (Já jsem sebevražda a Já jsem zhouba)... a do toho prichádza a kartami chaotickým spôsobom zamiešava divná Válka vtipů a hádanek. Vo finále Já jsem zhouba Batman šokujúco požiadal Catwoman o ruku, ale ak ste naivne čakali, že vo Válke vtipů a hádanek dôjde k svadbe, už teraz vám hovorím, že holubice, ktoré ste plánovali vypustiť na slávnostnom ceremoniáli, môžete vypustiť do voľnej prírody. Válka vtipů a hádanek je totiž prequel, v ktorom Bruce a Seline spomínajú, čo sa odohralo po prvom roku pôsobenia Batmana v Gothame. Vtedy sa proti sebe postavili majstri zločinu Joker a Riddler, každý okolo seba zoskupil množstvo pomocníkov a drsne súťažili o to, kto ako prvý zrazí Netopiera dole zo strechy. Zápletka znie fantasticky, ako niečo, čo by si za istých okolností mohlo byť budúcou batmanovskou klasikou. No... lenže nebude. Mrzí ma to, lebo som sa fakt tešil a navyše som to dostal od pani manželky ako darček na meniny 2021. Avšak nadšenie sa proste bohužiaľ nekoná. Na mieste je naopak rozčarovanie. Miestami som sa dokonca musel držať, aby som nedal iba 2*. Čo o to, nakreslené je to fajn; Clay Mann a Mikel Janín si užívajú najmä zamračeného Jokera a parádny zelený Riddlerov klobúk. Naopak, pomerne časté dvojstrany sú síce na prvý pohľad veľkolepé, ale ako keby do nich boli zhustené desiatky strán scenára, čo asi nemohlo dopadnúť dobre. A ani to veru dobre nedopadlo. Čo-to zachraňuje scenár, ktorý je zo začiatku nekompromisný (zabíjanie policajtov, rodín, žien, detí...), vynaliezavý (Nigmov spôsob, ako sa dostať von z basy, francúzska večera o deviatich chodoch) a fakt to nejaký čas vyzerá ako jedna z najlepších batmanoviek na trhu (!). Bohužiaľ, rýchlo nasleduje strmý pád dole. Na prvý raz som sa v deji neorientoval a pravdupovediac po druhom čítaní to miestami bolo rovnako nezrozumiteľné. Komiks je robustný (fajnových 200 strán), ale napriek tomu skratkovitý, nedokončený. Všetkých tých hádaniek a vtipov som mal po krk už niekde v polovici (ak nám scenárista chcel ukázať, ako „unavene“ to vyzerá v hlavách dvoch inteligentných magorov, tak sa mu to podarilo). Postáv bolo zbytočne veľa; chápem, že šlo o „vojnu“, ale ak by King použil len Jokera a Riddlera, bolo by to mrazivejšie a paradoxne efektnejšie, než keď v každom zábere postáva osem záporákov, ktorí na seba nudne mieria zbrane. Dostal som chuť na viac komiksov s Riddlerom. Je celkom zaujímavé vypočuť si ďalšiu kapitolu z počiatkov Batmana v Gothame (z ďalších menujme napr. Muž, který se smál alebo Batman: Rok jedna), ale jednak tu rozhodne ako nejaký začiatočník nepôsobí a jednak samotný komiks po vizuálnej stránke nepôsobí ako retro.


Hadati
21.05.2021 3 z 5

Joker a Riddler se spolu dají do křížku, protože každý chce Batmana jen pro sebe. Tito dva tak začnou kolem sebe shromažďovat armády superpadouchů a město začne touto jejich válkou značně trpět. Proto Batman vymyslí plán, jak tuto válku ukončit.

Tato série vysvětluje jen málo, takže když neznáte batmanovské univerzum, tak vám postavy nic neřeknou, protože spoustu z nich tady ani neoznačují jménem. Hlavní problém, který zde však vidím je ten, že kromě hlavních dvou záporáků jsou ostatní superpadouši jen statisty příběhu. Jsou loutkami těch dvou, nemají vlastní vůli a jen vykonávají rozkazy svých pánů jako mechaničtí roboti. Obdobně se chová i jejich okolí, které se prakticky nevzmůže na žádný odpor.

Přesto to bylo lepší než předchozí díl.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Válka vtipů a hádanek (Black edice) v seznamech

v Přečtených50x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce31x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech1x