Valpuržina noc / Bílý dominikán přehled
Gustav Meyrink (p)
Souborné vydání dvou románů. Román se odehrává na Malé Straně za Valpuržiny noci, noci čarodějnic. – V románu „Bílý dominikán" usedá jakýsi spisovatel ke své práci, je však proti své vůli puzen nepochopitelnou silou sepsat neuvěřitelný životopis záhadného zemřelého.
Literatura světová
Vydáno: 1992 , OdeonOriginální název:
Walpurgisnacht / Der weisse Dominikaner, 1921
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Valpuržina noc / Bílý dominikán. Přihlašte se a napište ho.
No Vážení, stává se mi málokdy, aby mne kniha naštvala. Valpružina noc se ještě dala skousnout, ale Bílý dominikán je čistá duchařina, surealistický nesmysl a Meyrink duševně nemocný člověk.
Naštvala mne tak proto, že jsem čekal stále nějakou nit, pointu, něco, čeho se chytnout a ani v doslovu moc věcí nedávalo smysl.
Bohužel tohle je pro mne první Meyrinkova kniha, Golema mám na poličce, ale pokud se kdy odhodlám do něho pustit bude to až ve chvíli, kdy má paměť vymaže pachuť tohoto díla.
Teda že byl Meyrink originální spisovatel, to ano. Valpružina noc je poněkud zvláštní příběh, temný i humorný zároveň, sem tam skoro surreálný. Chvílemi se to četlo velmi dobře, ale pak to zase bylo takové nějaké těžkopádné a závěr mi přišel docela odfláknutý, jako by ho honil termín nebo to už prostě chtěl mít z krku. Těžko tuto knihu nějak přiblížit. Pokud chcete, tak zkuste a uvidíte. Buď ji dočtete nebo odložíte navždy.
Kniha Valpuržina noc / Bílý dominikán v seznamech
2015 | Golem |
1937 | Anděl západního okna |
1998 | Valpuržina noc |
1991 | Zelená tvář |
1993 | Hašiš a jasnozřivost |
Oproti Golemovi mě to tedy dost zklamalo, k Dominikánovi jsem se už nedokopala...