Vasco da Gama - objevení cesty do Indie přehled

Vasco da Gama - objevení cesty do Indie
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/252934/bmid_vasco-da-gama-objeveni-cesty-do-ind-252934.jpg 5 1 1

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vasco da Gama - objevení cesty do Indie. Přihlašte se a napište ho.

braunerova
11.02.2024 5 z 5

Úvodní kapitola stručně popisuje politickou situaci v Portugalsku ve 14. a 15. století a objevné plavby kolem Afriky, které předcházely cestě do Indie. Dále už je kniha věnovaná Vascovi da Gama. Atraktivitu čtení zvyšují odstavce, které jsou psané formou beletrie. Negativem je ideologie, bez které by tenkrát nemohla kniha vyjít. Občas autor vsune do textu nějaký ten citát Karla Marxe, nechybí přirovnání konquistadorů k fašistům a odsouzení kolonizace. Oproti tomu o ruské koloniální říši nepadne ani slovo a arabský obchod s otroky je uváděn jen tak mimochodem.

"Prodávaly se pouze děti a dívky. A kde jsou dospělí muži? zeptal se Paolo da Gama. Ty nebereme živé, odpověděl sultán. Zabíjíme je na místě. Kdežto chlapci - to je něco jiného. Jejich duše je jako vosk. Z těch možno vychovat skvělé otroky."

Vasco da Gama byl velká osobnost, skutečný hybatel dějin. Přesto brutální metody, které používal, pobouřily už jeho současníky a zastínily následovníky jako byl Cortez nebo Pizarro. Naopak dojemné bylo rozloučení s jeho starším bratrem Paolem, kvůli kterému da Gama odložil triumfální příjezd z první cesty do Portugalska a zůstal s ním až do jeho smrti na Azorských ostrovech.

Kniha Vasco da Gama - objevení cesty do Indie v seznamech

Portugalsko objevitelské cesty mořeplavci zámořské objevy Vasco da Gama