Vášně mysli – román o životě Sigmunda Freuda přehled

Vášně mysli – román o životě Sigmunda Freuda
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55533/vasne-mysli-roman-o--55533.jpg 4 62 62

Životopisný román Vášně mysli je velkoryse pojatá freska zachycující osudy zakladatele psychoanalýzy Siegmunda Freuda. Kromě velkého množství biografických údajů autor nabízí čtenáři napínavý pohled na intelektuální zrání velkého experimentátora, přibližuje jeho vývoj od přísně vědecky založeného neurologa k odvážně pronikavému analytikovi lidské mysli. Poskytuje široké dobové souvislosti, oživuje atmosféru Vídně přelomu století, seznamuje s Freudovým rodinným zázemím, přáteli, spolupracovníky. Nechybí samozřejmě ani podrobné popisy nejvýznačnějších případů, které dokumentují proměny a zrání Freudových psychoanalytických úvah.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

Passions of the Mind , 1971


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vášně mysli – román o životě Sigmunda Freuda. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Pablo70
14.12.2023 4 z 5

Objevování nových věcí je vždy svízelný proces. Dnes bereme Freuda spíš podle básničky „Freude, Freude, Freude, vždycky na tě dojde.“ Ale nikdy jsem netušil, co za tím bylo práce a úsilí. Nikoli však fanatismu, mám-li věřit knize, Freud se pokoušel spíše lidi stmelovat. Čtenář hanpari má však pravdu – pro lidi s formální logikou, je jeho práce jen těžko zkousnutelná. Exaktní, nulová vágnost logiky se nesnáší s imaginací. Lidská povaha a její nemoci se exaktně sotva dají změřit. Výklad snů též ne. A totem a tabu? Haha! Pokud máte kladivo, každý problém vypadá jako hřebík, že? A Freud byl a je velkým problémem pro spoustu lidí (jak vidno). Mimochodem, i Einstein měl imaginaci.
Kniha je trochu přetížená, jiné opusy pana autora se čtou mnohem lépe. (Tím myslím Stonea, ne Freuda.) Ale za náhled do Freudova života to stojí.

hanpari
30.09.2023 4 z 5

Pro příznivce formální logiky jde o nesnadné čtení. Čím déle jsem četl, tím více jsem pochyboval, že lékařské případy, které se zde prezentují, nutně potvrzují Freudovy závěry.

Když budete číst, vzpomeňte si na přísloví, že když má jeden kladivo, tak každý problém vypadá jako hřebík. Pokud víte, jak funguje placebo a jeho prokazatelné účinky, pak víte, proč mohla fungovat Freudova psychoanalýza, bez ohledu na svou správnost.

Ostatně, hned v prvních kapitolách se objevuje údajně smrtící injekce s léčivým účinkem. Sugesce podepřená notnou dávkou lékařské autority - ejhle, psychoanalýza v praxi. Pozorný čtenář si všimne, že na začátku mají psychosomatické potíže původ v traumatu, jako například pád z žebříku, ale to vše se vytratí, sotva Freud přejde na svou hlavní posedlost.

Lidé zoufale touží, aby je někdo poslouchal. Přidejme k tomu senzační vzpouru proti křesťansko-židovské morálce, která musela tehdejší společnosti lézt krkem, a máme zde zázrak nevědomí. Sotva budeme pochybovat, že prudérní výchova může způsobit hezké drama, ale tvrdohlavě za vším hledat sex je svým způsobem také diagnóza.

Je solidně zdokumentováno, že kdyby se Freud převlékl do třásní za šamana anebo se stal náboženským guru, lidé by od něj odcházeli stejně vyléčení, potlačená sexualita nebo ne. Neříká se, že víra tvá tě uzdraví?

Všimněte si prosím, jak krkolomný a násilný je Freudův výklad snů. Připomíná mi vtip: když ve slově FERNET změníte pět písmen a jedno smažete, dostanete slovo LÁSKA, a to rozhodně nemůže být náhoda!

Ten člověk se podle všeho nepokusil o žádný důkaz sporem. Nikdy se nepokusil přesvědčit pacienta, že jeho problémy způsobuje něco jiného než potlačená homosexualita či jiný komplex (Oidipus, méněcennost, cokoliv si poručíte) - a následným rozplétáním ho dovést k tomu, že jeho ochrnutou ruku způsobila prateta z druhého kolena, která urazila pacientovu inteligenci krajně nepravděpodobným tvrzením, že více než dva koláče prostě nesní.

Nemám nic proti knize pana Stonea, i když si pravděpodobně neuvědomil její celkové vyznění, ale bráno přísně logicky, celá ta konstrukce je nesmírně snadno napadnutelná - a co hůř, zdá se, že nesmírně vlivná.

Co chcete na tak chatrných základech postavit? Může snad pan Freud a jeho nejapný přístup k formální logice za dnešní LGBT hnutí? Pokud přijmeme za vlastní názor, že za našimi problémy stojí nepřiznaná homosexualita nebo zmýlená pohlavní identita, pak je problém vyřešen jednou provždy.

Nechápejte mne špatně. Nemám nic proti tomu, aby naše morové plemeno přestalo s heterosexuálními styky - a do jednoho vymřelo. Ale není už pozdě? Vždyť dokážeme pěstovat děti ze zkumavky. Přišel Sigmund Freud se svou revolucí pět minut po dvanácté? Teď už opravdu můžeme spoléhat jen na atomové bomby.

Čtyři hvězdy dávám, protože mne pan Sigmund Freud, i přes svou pracovitost, nepřesvědčil, že by nepatřil mezi ty, kteří věří, čemu chtějí věřit, ale nechci snižovat píli a talent pana Irvinga Stonea.

Více než o vědci, je to kniha o dalším mesiášovi.

Abyste pochopili, proč se tak rozčiluji. Freud pochází z konce devatenáctého století, zatímco logika se vyučuje od starověku, snad někdy od Aristotela. Dost dlouhá doba na to, aby se s ní lékaři seznámili. I Merleův Fogacar kojil Petra ze Sioraku z jalových struků Aristotelovy logiky, které, jak se zdá, možná nejsou tak jalové.

Ostatně, ke konci se jasně ukáže, jak málo je nová vědecká sekta tolerantní k těm, kteří nevyznávají jejich nové náboženství. Fanatismus se ostatně ve vědě zakořenil, jak nám dokazuje i naše doba.

A propos, když se bavíme o nových náboženstvích. Kdysi jsem na narazil na problém jedné Američanky. Trápilo ji, že ve svých erotických fantaziích nemá dost černochů, a jestli proto není rasistka.

A teď, Freude, raď!


soukroma
01.02.2022 3 z 5

Vcelku čtivé, ale nesmírně podrobné a pomalé a dlouhé... Ta tisícovka stran přesahovala můj zájem a byla nad mé síly, psychické i fyzické.
Kdo má ale rád dlouhé romány o životě (začínáme ve Freudově dospělosti, po studiích) a každé maličkosti a myšlence v něm, a v tomto případě také o každém koutě Vídně a každém nemocničním zařízení v ní, a miluje tlusté bichle, může si to dlouho užívat a něco se dozvědět, poučit se.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vášně mysli – román o životě Sigmunda Freuda v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených87x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených9x
v Knihotéce73x
v Chystám se číst106x
v Chci si koupit29x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

životopisné, biografické romány Sigmund Freud

Autorovy další knížky

Irving Stone (p)
americká, 1903 - 1989
2009  94%Žízeň po životě
1987  87%Řecký poklad
1963  86%Námořník na koni
2010  87%Vášně mysli – román o životě Sigmunda Freuda
2012  82%Původ