Ve službách Svatoplukových přehled

nehodnoceno
Ve službách Svatoplukových
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528230/bmid_ve-sluzbach-svatoplukovych-657a065750e66.jpg 0 0 0

Nový historický román Jana Bauera nás zavádí do 9. století po Kristu do doby Velkomoravské říše. Nejmladší syn moravského krále Svatopluka zajme na válečném tažení k Vltavě mladíka, kterého mylně považuje za náčelníka místního kmene. Učenlivý zajatec se nechá pokřtít arcibiskupem Metodějem a podle jeho rad udělá nečekanou kariéru. Vzrušující příběh plný dramatických zvratů končí založením Prahy jako nového sídla českých knížat.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ve službách Svatoplukových. Přihlašte se a napište ho.

hanzmb
29.03.2020 1 z 5

Nevím, kdo přiřadil k této knize nálepku historie. To bylo hodně zavádějící. Nazval bych to snahou autora získat nějaké peníze na základě jména z lepších sérií o Protivovi a Karlu IV. Nijak se nebráním literární invenci autorů, ale iránský původ Mojmírovců a Bořivoj I. jako přihlouplý vikingský otrok je už opravdu hodně přes čáru. K tomu absolutně neexistující příběh, prokreslení postav či alespoň zajímavě popsané bitevní scény nebo nějaký ten milostný příběh :-) . Nikde nic.

vincek1
13.08.2016 3 z 5

Kniha, která se čte dobře, pokud ji nepovažujete za knihu historických reálií. Spisovatel chtěl zřejmě jen obohatit, trochu naše znalosti z dějin Velkomoravské říše. Opakuji trochu. Čtete-li příběh jen jako tzv letní čtení je vše v pořádku. Jen nesmíte pátrat jak to opravdu v té době vypadalo. Myslím si, že autor ani nechtěl psát nějaký výpravný historický román, ale jen knihu k pobavení. Ostatně do stejné kategorie bych zařadil knihu "Praotcové" od L. Frýborta. i když ta mi připadala propracovanější a dal bych ji o stupínek výše.

Fefin Lišák
23.03.2014 1 z 5

V dobách, kdy pohanští bůžkové soupeřili s křesťanským Bohem, kdy lidé drželi v paměti knížete Sáma a Velkomoravská říše nebyla jenom snem pár zarytých nacionalistů východní části soudobé republiky, objevuje se v rozháraných knížecích Čechách plavovlasy Arnold Schwarzenegger raného středověku, Herkules, který střílí vlky lukem na půl metra a jediné kalhotky nenechá suché, vikingský otrok, který si shodou okolností vybojuje - v dosud ještě průstupné raně feudální společosti - uznání a knížecí stolec navrch.
Do oné doby umisťuje Jan Bauer svůj "historický" "román" (obě slova si zaslouží dát do uvozovek), jakousi českou parafrázy na ruské varjagy a založení dynastie rurikovců (aneb schopní vikingové se prosadí na úkor domácího obyvatelstva a vytvoří vládnoucí dynastii). Nápad zajímavý, nicméně po literární stránce jde o brak bez vyhraněného žánru (nějak to osciluje mezi beletetrií a učebnicí dějepisu), jehož jediným plus je zajímavý nápad a neotřelé prostředí a málo známá historická epocha. Číst doporučuji nanejvejš pro pobavení ...

Kniha Ve službách Svatoplukových v seznamech