Ve spárech múzy přehled

Ve spárech múzy
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542529/bmid_ve-sparech-muzy.png 4 5 5

Říká se, že autor potřebuje pro svou tvorbu múzu. Tomáše Martona čas od času do svých spárů polapí jedna velmi náruživá. Vznikají pak příběhy těch nejrůznějších žánrů, jako jsou pořádný horor, sci-fi, ale i humor. Co jen to soused skrývá ve sklepě? A co věčné dilema žít dlouze, ale sám, nebo krátce, zato s láskou? Proč jsou za městem podivné hluboké díry v zemi? Nejen toto naleznete v knize, která je výběrem toho nejlepšího, co z Tomáše Martona vymáčkla múza, když se pařáty zabořila hluboko do jeho nitra.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ve spárech múzy. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (3)

TetaMadla
16.09.2024 5 z 5

(SPOILER) Tomáš Marton – Ve spárech Múzy

Dle anotace chytí autora této (h)různorodé sbírky povídek občas do spárů jedna velmi náruživá Múza. Co se potom stane a jak dopadne takové spojení?
Za mě se tenhle taneček přes dvě pekla opravdu povedl. Tomáš psát umí a jeho Múza má očividně velmi šikovné spáry. Povídky mají spád, jsou psány dobrým nešizeným jazykem a jsou dobře vypointovány. POZOR, OBSAHUJE LEHKÝ SPOILER!
Hned první povídka, ŠKVÍRA, byla hotové pochutnání v duchu nejlepší poeovské tradice. Staré tajemství, staré otázky. Děs a hrůza z neznámého. Pochybnosti o zdravém rozumu. A neodbytné puzení najít odpovědi. Jedna z nejlepších povídek sbírky. Trochu mě zklamalo racionální vysvětlení na závěr.
SOUSED
Asi od druhé stránky předvídatelné. To si čtenář přinejmenším myslí! Ale jak to bývá, všechno je nakonec trochu jinak. Pěkná, děsivá, hrůzostrašná povídka.
DÍRY
Že by autor miloval Kinga? Jak překvapivé! Je vidět, že svého Kinga četl často a pečlivě a že mu takříkajíc vrostl pod kůži. Díry jsou Kingovka jak vyšitá. Mistr by na svého nadaného žáka mohl být pyšný!
ŠMOUHA V OKU
Zpočátku jsem těžko chápala přístup rodičů a očekávala tak říkajíc děs jiným směrem. Postupem čtení začne čtenář tušit pointu, ale to je zde zřejmě záměr.
OSUDOVÁ LÁSKA
To věčné dilema – žít krátce a naplno, nebo dlouze a na půl plynu? Toť otázka. A pravá láska až do smrti? Proč ne – ale ani ta nemusí probíhat přesně tak, jak jsme si představovali…
VLÁKNA
Povídka, evokující velmi naléhavě atmosféru zlého nočního snu. Zároveň alegorie na lidskou společnost, v níž každý jedinec je, ať chce či nechce, ovládán čímsi nebo kýmsi shora. Na společnost, v níž si nakonec zvykne i na ty nejbolestivěji zabodnuté háky. Možná nemusel být závěr tak jasně dopovězen; čtenář si rád leccos domyslí sám.
SVĚTLO
Jedna z verzí klasické apokalyptické vize o tom, jak jsme závislí na internetu a dalších křehkých vymoženostech. Tuto povídku jsem tak docela nepochopila.
NEZNÁMÝ INTERPRET
Nemohu si pomoci, ale pro mě měl Břetislav Konrád po celou dobu tvář Tomáše Martona. Jen doufám, že ten to nakonec neudělá. Skvělá. Jemný humor metalisty mezi řádky.
MEZI STROMY
Tuto povídku nevím tak docela, kam bych ji zařadila. Také bych zde uvítala trochu více podrobností.
PÍSEČNÁ BOUŘE
Sci-fi povídka s poměrně děsivou pointou. Chybělo mi dokončení Petrinova příběhu.
KLUK
Skvělá nálož černého humoru s dobrým koncem pro všechny. Jen pozor na park.
DOPISY ZE SEVERU
Opět kingovský styl s nevyřčenou hrozbou, vyhýbavými nebo žádnými odpověďmi a všudypřítomným strachem. Doufala jsem, že to mladá paní stihne.
ZRCADLA
Další z nočních můr, hrozbou moci umělé inteligence připomíná některé z nejlepších povídek Clarkových. Pointa jasná, jen by možná potřebovala ještě maličko dočesat a dořešit, trochu se mi zde hlavní linie tříštily.
APARTMÁ V SEDMÉM
Lehce morbidní vize o milostných eskapádách v budoucnosti. Další povídka, kde si čtenář řekne – To je tak předvídatelné! A pak zírá jako jojo.

Závěrem: u dvou či tří povídek bych měla drobné výhrady, jednu jsem nepochopila vůbec. Ale suma sumárum se jedná o svěží, dobře napsané a dobře čtivé dílko. Příznivcům drobných formátů mohu upřímně doporučit. Těším se na další díla páně Martonova a nepochybuji o tom, že jeho sláva bude dále stoupat.
Až k nebi, až k nebi, až k nebi…
90%

16. září 2024

Madla81
08.09.2024 4 z 5

Skutečně různorodá sbírka čtrnácti povídek Tomáše Martona ukazuje jak hororovou, tak i sci-fi tvář tohoto duchcovského rodáka. Už úvodní Škvíra naláká svou tísnivou atmosférou a i dalším textům se daří vzbuzovat ve čtenáři velmi různorodé emoce. Různorodost, jak žánrová, tak tematická, je velkým plusem této sbírky. Velice příjemně mě překvapily některé sci-fi náměty, krom úvodní Škvíry mě nadchly povídky Soused a mikropovídka Vlákna. Také kingovsky působící Díry byly velmi zdařilé. A ačkoliv byly některé povídky na můj vkus až příliš dořečené či předpokládatelné, rozhodně se jedná o nadprůměrně dobře napsanou a sestavenou sbírku a já se už nyní nesmírně těším na to, co dalšího nám Tomáš Marton naservíruje. Jen tak dál, skvělá práce!


vihar
02.09.2024 4 z 5

"Ve spárech múzy" je pestrou sbírkou povídek, která mě příjemně překvapila svou různorodostí a schopností nabídnout čtenářům širokou škálu žánrových zážitků. Kniha obsahuje příběhy, které balancují na pomezí hororu a sci-fi, což z ní dělá velmi zajímavé čtení pro všechny fanoušky spekulativní literatury.

Nejvíce mě zaujaly povídky s hororovým nádechem – ty, které měly schopnost vyvolat napětí a mrazivou atmosféru.

I když ne všechny povídky byly podle mého gusta a některé mi připadaly slabší, celkově kniha stála za přečtení. Každý příběh přináší něco unikátního a i když se může stát, že ne všechny osloví stejně, jako celek tvoří sbírka zajímavou literární zkušenost.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Zkouška ohněm, Teorie lásky a další knižní novinky (35. týden)

25.08.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ve spárech múzy v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených4x
v Knihotéce17x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

české povídky

Autorovy knížky

Tomáš Marton
česká, 1987
2024  84%Ve spárech múzy
Skrýt reklamy