Ve stínu šoa: Československá exilová vláda a Židé během druhé světové války a po ní přehled
Jan Láníček
Kniha se zabývá obdobím od mnichovské dohody z roku 1938 po komunistický puč v únoru 1948. Autor zpochybňuje tzv. mýtus Československa jako jediného demokratického státu ve střední Evropě a podrobně analyzuje politickou činnost Benešovy vlády v Londýně. Na základě archivních zdrojů dokládá, jak vztahy československého státu k židovské menšině ovlivňoval nacionalismus i zkušenost s okupací Čech a Moravy a odtržením Slovenska. Dokazuje také, že vládní podpora sionistického hnutí byla součástí plánů na přetvoření osvobozené republiky v homogenní stát Čechů a Slováků, k nimž patřil i poválečný odsun Němců.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ve stínu šoa: Československá exilová vláda a Židé během druhé světové války a po ní. Přihlašte se a napište ho.
Zatím zde není žádný komentář.
Kniha Ve stínu šoa: Československá exilová vláda a Židé během druhé světové války a po ní v seznamech
Autorovy knížky
2017 | Ve stínu šoa: Československá exilová vláda a Židé během druhé světové války a po ní |