Ve znamení Lva přehled

Ve znamení Lva
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47893/ve-znameni-lva-47893.jpg 5 45 45

K sedmistému výročí korunovace Jana Lucemburského vydává Baronet stěžejní dílo jednoho z nejlepších českých romanopisců věnujících se historickým tématům, román o králi, který byl pro Evropu vzorem rytířských ctností. Jan Lucemburský je jednou z nejrozporuplnějších postav naší historie. Světoběžník, hazardní hráč, vítaný host královských komnat, ale především rytíř vždy věrný svému slovu. Král, který náhodou stanul na českém trůně po boku Elišky Přemyslovny, zakladatel nové slavné dynastie, o němž mnozí vědí jen to, že kvůli svým výpravám ožebračoval království. Méně je známo, že položil základy katedrály sv. Víta a vystavěl mnoho klášterů a památných budov. Válečné úspěchy na evropských bojištích kolem něho vytvořily auru nepřemožitelnosti. Byl rytířem v pravém smyslu toho slova - v době, kdy čest a odvahu musel každý ukázat sám a své rytířství prokázat svými skutky. Zahynul tou nejslavnější smrtí, jeho dané slovo nemohla zrušit ani slepota. Slíbil pomoc francouzskému králi, a tohoto slibu si cenil více než vlastního života. ... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ve znamení Lva. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (9)

Hradčiatko
21.05.2024 5 z 5

Dostala sa ku mne cez kamaráta, ktorý vytiahol z knihobudky a ako milovníčke levov a histórie mi ju so smiechom venoval, že prečítal recenzie a "good luck", či ju prečítam. Zvládla som a rozhodne neľutujem! Patrila síce k tým, ktoré aj ostrieľaný čitateľ berie do ruky na etapy (v metre, pri čakaní u doktora, v buse a pod.), nie je to napísané v štýle "zhltnem za noc", ale ani na to neašpiruje, pretože toto nie je prvoplánový bestseller pre každého, čaká na svoj "literárny druh", ktorý ju ocení. Veľké množstvo postáv, dejinných udalostí a prebiehaní z jedného tábora do druhého je natoľko zložité, že by chcelo opäť a opäť sa vracať k predošlým udalostiam, čo reálne nie je, ale ak sa oprostíme od snahy sledovať detaily a vzájomné vzťahy (prípadne nazrieme do rodokmeňa vzadu), zrazu na pozadí tejto skutočne PERFEKTNEJ historickej štúdie vykvitne hlboko ľudský príbeh. Obdivujem autora, ako dokázal nenásilne a presvedčivo vykresliť zmýšľanie ľudí na prelome 13.-14. storočia, priblížiť jeho odlišnosti čitateľovi, ozrejmiť vývoj vzťahovej roviny (ne)dohodnutých manželstiev a najmä v závere pohľad na svet "očami" nevidomého kráľa, to je skutočné literárne majstrovstvo, ktoré si zaslúži pozornosť!

petr_
24.04.2024 3 z 5

Knihu jsem si vybral, protože se mi líbí autorův styl psaní a vyprávění. Ale v této knize se mi někam ztratil. V knize je mnoho zajímavých historických událostí, ale děj jako u románu se někam vytratil.


stanislava9718
02.04.2024 4 z 5

S přečtením tohoto historického románu jsem si dala na čas a stálo to za to. V ději autor zahrnul biografická fakta pokrývající následníky nebo spíše následnice rodu Přemyslovců, sňatku Jana Lucemburského s Eliškou Přemyslovnou, jejich manželství, jejich potomci včetně budoucího otce vlasti Karla IV. Dále nám odhaluje Janovy politické a válečné tahy v jeho spravovaném království. a jeho konec v bitvě u francouzského Křesčaku za francouzského krále Filipa VI. proti anglickému králi Eduardu III. Kniha zůstane ve sbírce mé knihovny.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ve znamení Lva v seznamech

v Přečtených60x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených7x
v Knihotéce59x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech2x