Večerní písně přehled

Večerní písně
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419300/bmid_vecerni-pisne-ha2-419300.png 4 226 226

Otisk podle prvého vydání z roku 1859 (píseň I - LVI.), doplněný podle vydání z roku 1862 o dalších sedm písní (LVII.-LXII.), dále podle vydání z roku 1871 o nové tři písně (LXIV. až LXVI.) z posmrtného vydání o další dvě písně (LXVII.-LXVIII.) a opomenutou z "Máje"

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Večerní písně. Přihlašte se a napište ho.

unaluna
21.11.2024 2 z 5

Asi budu v menšině, ale mně se Večerní písně nelíbily. Není to za mě vysloveně špatná sbírka, spíš jen sbírka otřesně průměrná. Básně jsou na jedno brdo, skoro všechny mají stejné schéma (kromě pár vyjímek samá čtyřverší s přerývaným rýmem) a Hálek používá furt dokola stejných obrazů (o srdcích, hvězdách, andělech, atd.), což dává sbírce neskutečně monotónní charakter. Z těch pár desítek básní ve mě rezonovaly jen jedna či dvě a ani ty nebyly nic extra a pravděpodobně se k nim nebudu vracet. A dle mého názoru, dobrou básnickou sbírku poznáte právě podle toho, že ji vlastně nikdy nedočtete. Pořád ji budete chtít číst znova, objevovat v ní nové detaily, pozorovat, jak se její významy pro vás mění tím, že se měníte i vy… Večerní písně jsem dočetla během pár hodin - a u toho to nechávám.

andrii24
07.08.2024 4 z 5

Meditativní melodie z repertoáru trubadúra vlahé paměti. Melodie, jako když na hedvábnou lučinu pod lunu, slunce noci, ulehnete. A pomalu se vkrádá, ve smetanové halence, do lůna Hypnova. Vzletná, na srdeční nástroje to hraná, apoteóza věrné oázy Amora.

Akléda_
01.07.2024 3 z 5

Hálka mám docela ráda a jsem moc ráda, že jeho poezie mi jako jedna z mála přišla fajn. Na zkoušku z literatury devatenáctého století jsem toho teď načítala hodně a u většiny poezie jsem měla problém s tím, že jsem jí nepochopila a měla jsem pocit, že mi to nic nedává. Tady jsem sice byla po většinu času taky ztracená, ale zároveň to na mě nějak působilo. Jako celek jsem z toho prostě měla určitý pocit, dojem a vnímala jsem tu atmosféru, která se mi moc líbila. Bavilo mě se v ní utápět a nechat se jí obklopovat i když jednotlivé básně mi třeba takový smysl nedávaly. Nějak to na mě prostě působilo lépe než ostatní poezie, za což jsem ráda.

17 v únoru přidaných eknih zdarma

25.02.2022