Večerní rychlík přehled

nehodnoceno
Večerní rychlík
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293698/bmid_vecerni-rychlik-OQs-293698.jpg 0 0 0

Autor nechává příběh běžet ve dvou časových rovinách. Ke konci druhé světové války, která mu poskytuje modelovou situaci a vytváří klíčový moment pozdějšího vnitřního konfliktu hlavního hrdiny, a o patnáct let později. Ústřední postava - lékárník Kálmán Kerekes - je člověk, který jako šedesátiletý se dopoští ze strachu a slabošství činu, jenž ho pronásleduje po zbytek života. Svou zbabělostí zaviní smrt dvou lidí. Tento moment zůstává jako trvalá vnitřní jizva, kterou nic nemůže překrýt. Pocit viny, především však strach z odhalení, formují život Kálmána Kerekese, nedopřávají mu chvilku pokoje a štěstí. Pod tímto tlakem se zprostředkovaně ocitají i Kerekesova žena a syn, takže ani jejich životy se neodvíjejí v pohodě a klidu. Autor staví celý příběh provinění, utrpení z pocitu viny a nezbytné odplaty citlivě a nezaujatě. Jeho viník není však klasickým provinilcem, ale člověkem, který především zničil sebe, svou důstojnost, neboť se provinil proti lidskosti a tím proti sobě.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Večerní rychlík. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

iva23
28.11.2016

Dobré téma, ale divně se čte, tak nějak se tam pořád nic neděje, ale přitom jakoby dělo... Nedočteno, zkusím se ke knížce vrátit za pár let.

iva23
14.11.2016

Je zvláštní číst knížku, aniž bych cokoliv věděla o autorovi. Navíc vůbec nevím, jak se ta knížka objevila u mě v knihovně.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Večerní rychlík v seznamech

v Přečtených1x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst1x

Autorovy knížky

György Rónay
maďarská
1983  0%Večerní rychlík