Věci kolem nás přehled
Karel Čapek
Soubor fejetonů, causerií a drobných novinářských prací, věnovaný kritickému pozorování věcí kolem nás i lyrickému zasnění nad nimi, zároveň však i lidem a jejich poměru k věcem. Jádrem knihy, sestavené podle autorových poznámek k chystanému souboru spisů, je devět fejetonů z rané autorovy sbírky O nejbližších věcech a novinářské a časopisecké sloupky, jež Čapek shromažďoval v obálce s názvem Věci. Kniha je tematicky členěná do tří oddílů: O věcech, O vynálezech, O zálibách a malých vášních.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Věci kolem nás. Přihlašte se a napište ho.
Esence Karla Čapka. Drobnosti, které je schopen vidět jinak než my, vidět je v jejich velikosti a v souvislosti, někdy napůl pohádka, někdy napůl fraška, ale vždycky všechny ty věci a lidi má rád. A přitom jsou to ty nejobyčejnější věci a nijak je to nesnižuje. Tento soubor je sice taková uměle vytvořená koncepce z Čapkovy mnohavrstevnaté činnosti, ale je prostá a zábavná. Doporučuju všem!
Kniha Věci kolem nás v seznamech
1948 | Bílá nemoc |
2004 | R.U.R. |
2017 | Válka s Mloky |
2009 | Dášeňka čili Život štěněte |
2004 | Matka |
Skvělá kniha, která obsahuje spoustu úžasných myšlenek. Už jsem toho od Čapka přečetla docela dost a musím říct, že mě překvapuje, že se neopakuje. Jenom vydavatelé vydávají všechno dokola a dokola.
V kolika věcech se díváme, kam vlaje kouř, místo abychom se dívali, odkud vítr vane.