Věčná Chirurgie: jedenáct příběhů přehled
Vladimír Beneš

Historie oboru je ilustrována na osudech významných osobností - od egyptského lékaře Imhotepa přes středověkého mystika Paracelsa až po významné současníky. Ke každému příběhu je připojena esejistická úvaha nad současnými problémy medicíny.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Věčná Chirurgie: jedenáct příběhů. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Věčná Chirurgie: jedenáct příběhů v seznamech
v Mé knihovně | 1x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
2019 | ![]() |
2013 | ![]() |
1996 | ![]() |
2003 | ![]() |
"Mezi lékařskými obory je chirurgie oborem imperiálním".
Těmito slovy uvádí soubor lékařských a chirurgických príběhů MUDr. Miroslav Holub.
" V přebytku důchodového času jsem nahlédl hloubèji do dějin medicíny a byl jsem tím pohledem omámen a očarován. Uvědomil jsem si, že chirurgie je věčná. Její podoba se však od Imhotepa ke Kuncovi změnila k nepoznání. Proto jsem si dovolil svou knížkou pootevřít čtenáři malou schránku z velmi bohaté banky moudrosti dějin medicíny".
Prof.MUDr. Vladimír Beneš - autor knihy
11 příběhů z historie mnou obdivovaného medicínského odvětví a jeden je zajímavější než druhý.
Nejvíce mě zasáhla slova o tom, že i po 5000 letech od sepsání Imhotepova "Poučení", při přerušení míchy jde o "Nemoc, kterou nemohu léčit".
Mícha nesrůstá a ani nejmodernější metody léčení zatím neznají způsob nápravy.
Je to obrovská výzva pro další generace vědců a ja věřím, že jednou .......
Opravdu krásná a zajímavá kniha, která osloví každého čtenáře.
Přečtěte si a stejně jako já zjistíte, že 5 hvězd je opravdu pro hodnocení málo.
PS: abych čtenáře přilákala uvádím obsah:
- Imhotep
- Paracelsus