Věda mistra Leonarda - Pohled do mysli velkého renesančního génia přehled
Fritjof Capra
Současníci Leonarda da Vinci o jeho průkopnickém vědeckém díle prakticky nevěděli. Fritjof Capra, americký vědec původem z Vídně, autor několika pozoruhodných knih (například Tao fyziky nebo Bod obratu), teď na základě prostudování více než 6000 stran, které se z Leonardových zápisníků dochovaly, přichází s tvrzením, že právě Leonardo je „otcem moderní vědy“. Svými výzkumy živých i neživých forem, od architektury a anatomie člověka až k vodním turbulencím nebo otázkám růstu rostlin, se stal průkopníkem empirického a systematického přístupu k pozorování přírody, jemuž se dnes říká vědecká metoda. Autor však čtenáři přiblíží nejen Leonarda-vědce, ale seznámí jej také s Leonardovým životním příběhem od uměleckých začátků ve Florencii až po poslední etapu jeho života na francouzském královském dvoře.... celý text
Literatura naučná Věda
Vydáno: 2009 , AcademiaOriginální název:
The Science of Leonardo: Inside the Mind of the Great Genius of the Renaissance, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Věda mistra Leonarda - Pohled do mysli velkého renesančního génia. Přihlašte se a napište ho.
Odjakživa mne postava tohoto Renesanční člověka velice přitahovala. Fascinace jeho stroji byla pravda větší než jeho uměleckými díly a možná proto se mi tato kniha dostala do rukou. Když jsem si to četl, říkal jsem si, jestli to vůbec může být pravda. Jak je to možné? Abych to vysvětlil. Podle této knihy, byl Leonardo takový novátor a vědec, jaký se po jeho smrti následujících pár století neobjevil. Jestli Babbage předběhl svou dobu, mistr z Vinci ji předletěl. Chtěl bych se dostat k nějakému jeho kodexu, dotknout se toho fyzicého důkazu. Nedivím se, že je tento muž středem všech možných teorií a vášnivých debat. Byl to vyjímečný muž. Takový Jára Cimrman, tím nechci nikoho urazit, ale podle všeho je to nejbližší připodobnitelný člověk. Fascinace a obdiv zůstává.
Rozhodně stojí za to nechat se unést Caprovými úvahami a povídáním o Leonardovi da Vincim a dumat nad tím, jaká dnes mohla být věda nebo kde jsme vůbec jako lidstvo mohli být, kdyby Leonardo svá vědecká díla zveřejnil nebo kdyby se po jeho smrti na dlouhou dobu neztratila. Ta pátá hvězdička patří spíš Leonardovi než knize samotné, protože záběr tohoto malíře, sochaře, architekta, anatoma atd. atd. byl skutečně dechberoucí.
Kniha Věda mistra Leonarda - Pohled do mysli velkého renesančního génia v seznamech
malířství renesance výtvarné umění vynálezy a objevy sochařství Itálie Leonardo da VinciAutorovy další knížky
2003 | Tao fyziky |
2002 | Bod obratu |
2009 | Věda mistra Leonarda - Pohled do mysli velkého renesančního génia |
2004 | Tkáň života. Nová syntéza mysli a hmoty |
2009 | Skryté súvislosti |
Tao fyziky mě přivedlo k další knize od Capry. Pro mě jako pro fanynku Leonarda da Vinci to je skvost. Tak teď by to chtělo přečíst ještě Bod obratu.