Velká hra přehled
Claude Cueni
John Law, narozený v roce 1671 v Edinburghu, geniální matematik, ale i karetní hráč a hazardér, prohrál v mládí veškerý otcův majetek. Neurvale a bez zábran se choval i k ženám. Nesčetní podvedení manželé proto zajásali, když John po jednom ze soubojů, jenž skončil protivníkovou smrtí, musel opustit Skotsko. Při útěku napříč Evropou dostal John průkopnický nápad: peníze by neměly být kryty stále se tenčícími zásobami drahých kovů. A tak vynalezl papírové peníze. Ale jeho revoluční myšlenka nedošla obecného sluchu. Teprve když na počátku 18. století dorazil do Paříže, osud mu dopřál životní šanci. Vévodovi Filipu II. z Orléansu, který se právě stal regentem, se zalíbila představa, že by se obrovský státní dluh dal v podstatě uhradit pomocí tiskařského lisu. John Law pomůže Francii ze státního bankrotu tím, že v roce 1716 založí Banque Royale a poprvé emituje bankovky. Jeho idea se osvědčila, obchod vzkvétá, John nahromadí majetek, který z něho učinil nejbohatšího muže své doby, ba možná největšího boháče v dějinách lidstva, a expanduje i do Nového světa založením Mississippské společnosti. Jenže pak ho znovu dostihne jeho hráčská vášeň… ... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 2008 , Ikar (ČR)Originální název:
Grosse Spiel
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velká hra. Přihlašte se a napište ho.
Já jsem naopak s dočtením žádný problém neměla. Příběh Johna Lawa a historický náhled na vznik bankovek mě fascinoval, ač nejsem žádný finančník. A jak se říká.. historie se opakuje.. i Lawův geniální systém tehdy zkolaboval chybou lidského faktoru. Domnívám se, že na čtivosti místy ubíral těžkopádný překlad německých hutných souvětí.
Kniha se mi celkem líbila, pro mně byla poučná z historického hlediska. Ze začátku mi byl hrdina značně protivný, potom se to trochu zlepšilo. I když podle toho co jsem se dočetla jinde se autor zřejmě snažil hrdinu vylepšit :)
Kniha Velká hra v seznamech
Zakoupeno v Levných Knihách, očekávání tudíž nic moc. Nakonec velmi příjemné překvapení.