Veľká ryba přehled
Daniel Wallace
Román Daniela Wallacea Veľká ryba (1998) je príbehom Edwarda Blooma, notorického rozprávača a vtipkára, ktorý nedokáže hovoriť pravdu a každú svoju skúsenosť či zážitok zveličí a prikrášli do fantastických rozmerov. Edwardov syn ho opisuje ako "Santa Klausa skríženého s veľkonočným zajačikom - obaja sú veľmi smiešni a rovnako tak aj neskutoční". To, čo sa pred čitateľmi odvíja ako neuveriteľný príbeh s komickými prvkami, je výsledkom Wallaceovho rozprávačského majstrovstva parodujúceho antické mýty a predovšetkým mýtus, že všetci Južania sú v rozprávaní neprekonateľní. Veľká ryba je veselou knihou o vážnej téme; z úzadia sa neustále ozýva ústredný vzťah medzi synom a otcom, ktorých nanovo spája predzvesť otcovej smrti.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2011 , Artforum (SK)Originální název:
Big Fish: A Novel of Mythic Proportions
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Veľká ryba. Přihlašte se a napište ho.
Bylo hodně těžké se odpoutat od představy filmu. Když se to ale člověku podaří, čeká na něj příběh daleko hlubší i obsáhlejší.
Z díla se pro mě stala opravdová pohádka s přesahem o tom, jak své rodiče vnímáme a jak moc je lze znát. Co to znamená být velikánem a co po sobě chceme zanechat. Jak je důležité být hravý a mít čemu věřit.
Jednotlivé příběhy byly najednou tisíckrát milejší, přívětivější, poučenější a výpravnější, než jen obdivuhodné pro oko a kreativní.
Mýtičnost je hezky vysvětlená v závěrečných poznámkách. Knížku jsem zařadila vedle Malého prince a Tučňáka.
Při četbě knihy se mi vybavovaly sekvence z jejího nevšedního filmového zpracování. I když nemám ve zvyku srovnávat knihy a filmy, zde se tomu nemohu ubránit. Burton a jeho filmy jsou naprosto skvělé a v případě Velké ryby režisér s námětem přímo čaroval. Kniha vůbec není špatná, ale chybí mi v ní ona "přidaná hodnota", magie která přýštila z filmového plátna.
Kniha Veľká ryba v seznamech
zfilmováno americká literatura
2011 | Velká ryba |
2003 | Star Wars: NOVÝ průvodce postavami |
2017 | Neobyčejná dobrodružství |
2017 | Star Wars - Rok za rokem: Obrazová kronika |
2023 | Star Wars: Sbírka světelných mečů |
Krásný příběh otce a syna. Nejdříve jsem viděla film. To byla chyba. Knížka se mi také velmi líbila, ale na film (podle mého) maličko nemá.