Velké dějiny zemí Koruny české. Svazek II., 1197–1250 přehled
Vratislav Vaníček
Velké dějiny zemí Koruny české série
Druhý svazek obsáhlé práce je věnovaný dějinám českých zemí v období 1197-1250. ISBN 80-7185-264-3 (soubor)
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velké dějiny zemí Koruny české. Svazek II., 1197–1250. Přihlašte se a napište ho.
Dílo shrnující počátky vrcholného středověku u nás je sepsáno celkem prezicně. Nicméně mi nesednul akademický styl psaní pana Vaníčka. Čtivost oproti dílům Petra Čorneje je asi poloviční. Tam, kde Čornej dokáže s nadhledem povyprávět složité dějinné skutečnosti tak, aby je pochopil i školák, se Vaníček zaplétá do odborné terminologie a neologismů. Co do věcnosti ale knize mnoho vyčíst nemůžu.
Autor v sobě nezapře filozofa a v tomto směru je kniha v pohledu na dějinný vývoj 1 pol. 13 st. velmi učesaná a až poeticky idylická. Naproti tomu je znát, že na poli třeba hradní architektury není Vaníček zrovna jako doma...
Ocenění knihy (1)
2004 | Vratislav II. (I.) První český král Vratislav II. |
1997 | Evropa králů a císařů |
2000 | Velké dějiny zemí Koruny české. Svazek II., 1197–1250 |
2007 | Soběslav I. |
Mrzí mě, že pro mě tak zajímavé období dějin je popisováno nezáživně a nelidsky. Připomnělo mi to povinnou univerzitní četbu statí, kterou jsem nesnášela a odrazovala mě. Fotografické přílohy a doplňky jsou výborné.