Veľký dom přehled
Nicole Krauss
Americká spisovateľka Nicole Krauss sa od posledného románu Dejiny lásky opäť posunula o kúsok ďalej. Kým dosiaľ "iba" písala — vymýšľala, hrala sa a zabávala, teraz akoby ju prikvačila aj tienistejšia stránka písania a v najnovšom románe Veľký dom ju podrobuje dôkladnému skúmaniu. Opisuje rôzne domy, ich rôznych majiteľov a ich rôzny nábytok — osobitne velikánsky písací stôl —, ale my pomaličky začíname tušiť, že ten Veľký dom, ktorý zavše pripomína bludisko, ten chrám, ktorý sa stále rúca a odznovu buduje, je náš svet, naše vlastné myslenie.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2011 , Artforum (SK)Originální název:
Great House, 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Veľký dom. Přihlašte se a napište ho.
Tahle kniha byla pořádná fuška. Komplikovaná, propletana, neprestavala mi unikat. Chvilemi jsem se nemohla odtrhnout, chvilemi jsem ji frustrovane odkladala, protoze jsem vubec nerozumela.
Mám ráda propletence knih Nicole Krauss, cesty Amerikou, Evropou i Izraelem, návraty v čase, dozvuky šoa, kterým nelze utéct.
Ocenění knihy (1)
2011 -
Anisfield-Wolf Book Awards
(Fikce)
Kniha Veľký dom v seznamech
americká literatura osudy lidí psychologické příběhy
2006 | Dějiny lásky |
2012 | Velký dům |
2009 | Muž vejde do pokoje |
2018 | Temný priestor lesný |
2021 | Byť mužom |
Mozaika, která se postupně snoubí dohromady. Cítíš v ní otázky, smutek z historie i současnosti, židovskou nostalgii. Kraussová je kouzelnice slov i kompozice.