Velrybí divadlo přehled
Joanna Quinn
Napínavá rodinná sága odehrávající se v Dorsetu a ve Francii. Jedné bouřlivé noci roku 1928 vyplaví moře na břeh Lamanšského průlivu velrybu. Podle zákona patří králi, ale dvanáctiletá osiřelá Cristabel s ní má jiné plány. Spolu s dalšími obyvateli venkovského panství Chilcombe — sestrou Flossie, bratrem Digbym, služkou Maudie a hostujícím umělcem Tarasem — si z hrudního koše obrovského zvířete udělají divadlo. Jen tam, pod klenbou z velrybích kostí, může Cristabel uniknout bezohlednému chování svých nevlastních rodičů i rázné vychovatelce a nechat zazářit svou fantazii. Blíží se ale druhá světová válka, která odkloní životy jednotlivých protagonistů na zcela jiné koleje. Někteří z nich už nechtějí hrát role, které se od nich očekávají, a tak v počínajícím světovém konfliktu musí každý z nich najít způsob, jak napsat svůj vlastní příběh…... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2023 , HostOriginální název:
The Whalebone Theatre, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velrybí divadlo. Přihlašte se a napište ho.
Sága jedné rodiny z anglického venkovského panství na počátku 20. století. Osamělá holčička Cristabel, která touží po bratrovi, jehož by zasvětila do svých tajemství a vzala pod svou ochranu, žije ve svém světe fantazie, do kterého utíká před nedostatkem lásky a vřelosti vlastní rodiny.
Časem se sourozenců skutečně dočká, ale tak trochu jinak, než očekávala. Mezitím, kdy ztratila jak matku i otce, vládne v jejich domě macecha a Cristabelin strýček.
Jednoho dne učiní Cristabel na břehu moře nevídaný objev - moře vyplavilo velrybu a Cristabel si usmyslí, že je celý úlovek její. Časem si z velrybích kostí postaví s ostatními dětmi divadlo, kterému je velice oddána a do kterého naverbuje skoro celou svojí rodinu včetně služebnictva.
Jak Cristabel a její sourozenci dospívají, blíží se druhá světová válka, která do jejich životů vnese strach a odloučení. Každý člen rodiny se s nastalou situací vypořádává jak nejlépe umí. Podaří se dát znovu dohromady trojici sourozenců, které válka odvála každého na jinou stranu?
Moc hezké, dojemné i napínavé vyprávění o životě jedné rodiny na pozadí historických událostí. Přiznám se, že víc se mi líbila první část, kdy děti byly ještě malé a hrály svoje velrybí divadlo, které neustále zdokonalovaly. Ale i druhá část o válce je velice zajímavá, já bych se však klidně spokojila s tou první půlkou. Doporučuji všem, kdo mají rádi rodinné ságy ze starých anglických sídel.
Trochu jako na houpačce: psáno lehkým perem, s mnoha "prostřihy" a vsuvkami (dopisy, záznamy, deníky, seznamy - většina ale kurzívou, což se nečetlo dobře). Začátek (1920) výborný, seznámení s panstvím a jeho momentálními obyvateli (nevýznamná C. čtyřletá) a marnotratným synem, pak skok tu zpět, tu kupředu v dalších částech, takže z jednoho dítěte jich je najednou horda, dospělí si také vyměnili role (už výrazná C. dvanáctiletá), a z těch dětských záležitostí už se stává poněkud nuda. Teprve pasáž (závěrečná třetina knihy) posledních druhoválečných let je opět velice zajímavá, s C. ve službách SOE.
Takže na debut výborné, ale na mne prostě moc zdlouhavé (600+ stran) a s některými poněkud nudnějšími pasážemi. 70%
"Lidi říkají o ženách spoustu hloupostí a jedna z nich je, že nám schází jasný úsudek. Že jsme nerozvážné a nejisté. Osobně považuju jistotu za jistý druh arogance.
Když mi bylo dvanáct, věděla jsem VŠECHNO; s každým rokem života vím o něco míň a je v tom svoboda. Člověk má daleko víc prostoru. ... vždycky se dá udělat víc."
Instinkt, Dům tisíce šepotů (32. týden)
06.08.2023
Kniha Velrybí divadlo v seznamech
Anglie 20. století mezilidské vztahy ságy meziválečné období (1918-1938) historické romány fikce
Kniha je nekompaktní, dlouhé pasáže i nudná, jako kdyby bylo naroubovaných víc knih do jedné, nedrží pohromadě, myslím, že by jí prospělo tak o polovinu zkrátit a děj jaksi zhustit...K postavám jsem si nedokázala najít žádný vztah a čtení jsem si neužívala, ale spíše přetrpěla... a to začátek vypadal tak nadějně :-)