Venezuela: Rozklad ráje (2024) | Databáze knih

Venezuela: Rozklad ráje přehled

Venezuela: Rozklad ráje
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534566/bmid_venezuela-rozklad-raje-65f84a3c7f669.jpg 5 70 70

Venezuelský příběh budování socialismu jedenadvacátého století. Venezuela, kdysi jedna z nejbohatších zemí světa, se během dvaceti let pod nadvládou socialistů propadla mezi ty úplně nejchudší. Politický a sociální projekt založený Hugem Chávezem zkrachoval a dnes je Venezuela zemí s řadou problémů včetně zdevastované ekonomiky, rozbujelé kriminality, front na potraviny a nedostatku léků. Je to země, kde jde často o holé přežití. Eduard Freisler zachytil venezuelskou krizi prostřednictvím strhujících, často až děsivých lidských osudů. Našel zde ale i triumf a odolnost tváří v tvář mafiánskému režimu Chávezova nástupce Nicoláse Madura přezdívaného „tropický Stalin“. Venezuelský příběh vypráví o touze po vůdci, který vyřeší naše problémy, o proměně demokracie v diktaturu a to je něco, co znají i Češi. Takový příběh se může za určitých okolností odehrát i v České republice. Kniha byla nominovaná na Magnesii Literu 2023 v kategorii publicistika. MP3 ke stažení... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Venezuela: Rozklad ráje. Přihlašte se a napište ho.

Bustedka
07.08.2024 5 z 5

"My demokratický smýšlející Venezuelané jsme o svou demokracii přestali dbát. Považovali jsme ji za danou, za něco, o co přece nelze přijít"

Čtenářsky skvělé, obsahově dost smutné. Aneb jak se z prosperujícího státu došlo až tam, kde je Venezuela dnes. Moc doporučuji

~V roce 2013 země registrovala přes 26000 vražd - každou hodinu umřeli tři lidé.

~V roce 1998 při nástupu Chaveze měla Venezuela 136 VŠ, na konci roku 2020 jen 47.

~Kdybyste na konci roku 1998, před nástupem socialistů uložili do banky 10 mil bolívarů (k tehdejšímu kurzu 173 000 dolarů) a čekali, jak úroky částku ztuční, v roce 2018 by vám bankéř by vám vrátil pouhých 10 centů.

~Za Chaveze se objevil seznam, na nějž byla zanesena jména milionů lidí, kteří v roce 2004 hlasovali v referendu pro jeho odvolání. Vůdce mnohé z nich potrestal vyhozením z práce, přestal takovým lidem a jeho rodinám posílat dodávky jídla a celkově jim znepříjemňoval život.

tomas1794
10.10.2023 5 z 5

Venezuela je země, kam bych se hrozně chtěl podívat, ale vím, že to v nejbližší době, hlavně ze strachu o život, neudělám. Číst proto příběhy někoho, kdo byl na místě, a kdo může podat autentické svědectví, je pro mě velmi zajímavé, a bylo mi na konci knihy líto, že už příběhy končí.

Toledo
01.10.2023 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, jaké jsem měla možnost kdy číst. Dá vám odpovědi na všechno, co by vás v souvislosti s Venezuelou mohlo zajímat. Jak se země dostala až sem, historicky kontext, život obyčejných lidi, ekonomiku, proste vše. Kdybych mohla dat 6* udělala bych to, tak skvěle to bylo!

Lvi na výsluní a další knižní novinky (22. týden)

29.05.2022

Kniha Venezuela: Rozklad ráje v seznamech