Verte cisárovi přehled
Anton Hykisch
Možno milióny ľudí obšťastniť rýchlo, bez lásky a často aj proti ich vôli? Túto otázku osvetľuje nový historický román Antona Hykischa, situovaný do sklonku 18. storočia, v predvečer Francúzskej revolúcie (ide o voľné pokračovanie úspešného románu Milujte kráľovnú). Roky čakal cisár Jozef II. na smrť svojej matky Márie Terézie. Hneď po jej skone začal netrpezlivo uskutočňovať svoj sen o spravodlivej vláde. V horúčkovitej sebazničujúcej práci chce zabudnúť na svoje osobné nešťastia a nedostatok lásky. Román odkrýva bolestné súkromie mladého vládcu až po jeho predčasný tragický koniec. Desaťročie vlády Jozefa II. znamená aj počiatok národného prebudenia Slovákov. Na stránkach knihy stretneme Jozefa Ignáca Bajzu s jeho trampotami pri písaní prvého slovenského románu. Spoznáme život v starej Bratislave/Prešporku, kde v seminári na hrade Anton Bernolák s priateľmi vytvoril prvú slovenskú gramatiku. V pútavom románe nazrieme do života panovníkov v Európe, najvyšších cirkevných hodnostárov aj chudobných dedinských kňazov. Dostaneme sa do málo známych kútov rozsiahlej habsburskej monarchie.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Verte cisárovi. Přihlašte se a napište ho.
Myslela jsem si, že jsem se ve škole o Josefu II. naučila mnoho. Tato kniha mi dost rozšířila obzory. Kdyby Josef žil dnes, tak bych jej prohlásila za nemocného workoholika a poslala jej do nějaké léčebny... přišlo mi, že byl schopen práci nadřadit úplně všemu (vztahům, zdraví apod.). Je mi jasné, že jde o historický román, ale místy jsem si musela připomínat, že ony "pocity", se kterými jsem se v knize setkala, tak jsou pouze autorovy domněnky. Nejvíce mě zaujala část, kdy probíhá slovenské obrození - pohled na češtinu mi vykouzlil nejeden "úšklebek". Oceňuji kalendář událostí a soupis jednotlivých osob - vítaný pomocník bez kterého bych byla na začátku ztracená.
Není to úplně lehké četní, ale nesmírně zajímavé. Možná trochu čtivější než předchozí kniha o Marii Terezii.
Kniha Verte cisárovi v seznamech
18. století Habsburkové Rakousko-Uhersko Josef II., císař, 1741-1790 dějiny Evropy historické romány
1986 | Milujte královnu |
2017 | Věřte císaři |
1988 | Lampa s růžovým stínidlem |
1964 | Naďa |
1983 | Čas majstrov |
Josef II, osvícenec a reformátor, který během své poměrně krátké vlády přiblížil život v císařství lidu, ať co do rozšíření národních jazyků na úkor latiny, nebo dostupnosti vzdělávání a důstojnosti podmínek pro robotující lid a děti, a v neposlední řadě zrušení nevolnictví. To vše v zájmu moderního státu, říše s jednotnými pravidly a zákony. Logicky však proti sobě popudil katolickou církev s papežem v čele, stejně jako vysokou šlechtu. Císařova vášeň pro vše nové se pak týkala i materiálních statků a staveb... Zvolené téma je zajímavé, kupodivu málo v literatuře využité, románové zpracování a pojetí však už zaujalo méně. Hykisch do románu vnáší patos, který snad má v jeho očích čtenáři přiblížit dobu, morálku a uvažování 18. století. Málem jsem to vzdala Chvílemi jsem měla pocit, že čtu wikipedii, chvílemi pak červenou knihovnu s rádoby erotickými popisy. Nejspíš pro oživení tématu a osoby císaře. Četné a zbytné dialogy pak uvízly na povrchu, bez hlubších úvah. Do doby Josefa II i jeho následovníka Leopolda II Hykisch promítne např. postavu W.A.Mozarta, jeho ženy i otce, ale opět zkratkovitě a jen obecně známé věci a bez osobního rozměru. Do doby Josefa II. patří, tak šup tam s nimi. Co si z této knihy odnesu, jsou Josefovy četné zdravotní potíže s močovým měchýřem, hemeroidy, záněty očí aj., což měl autor potřebu nejednou připomínat. Ano, Josef II. umřel nemocný, ale... Vlastně jsem si odnesla potvrzení toho, že medicína už dnes nenechává umřít lidi na záněty aj. Hykische nezatracuji, o císaři jsem se přece jen něco dozvěděla, ale příště raději sáhnu třeba po rakouské autorce Monice Czernin.