Vesnice přehled
Jaroslav Kratochvíl
Pět povídek, v nichž autor zachytil sociální a mravní bídu předválečné moravské vesnice.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vesnice. Přihlašte se a napište ho.
Pěkně napsané příběhy,dobře se četly,ale všechny smutné a pesimistické. Prostě ta doba taková byla,tehdy měli lidé spoustu povinností a jiné priority.
Jsem ráda,že jsem si tuhle sérii knížek přečetla,ale také jsem ráda,že už to mám za sebou.
Povídky z vesnického prostředí, které nás zavádějí do časů, kdy na prvním místě byla chalupa a pak teprve lidské vztahy ( ono je možné, že to někde platí pořád). Není to veselé čtení, ale taková byla doba- práce, práce a modlitby. Zábava v podstatě žádná, když byla tancovačka, tak to byla událost. Jinak hospoda ...Zajímavé je také mluva vesničanů, která je primitivní, místy až nesrozumitelná. Když to zhodnotím, tak by většina z nás s nimi neměnila.
Kniha Vesnice v seznamech
Část díla
1958 | Vesnice |
1964 | Prameny |
1922 | Cesta revoluce |
1978 | Pole a lesy - Dvanáct povídek z české vesnice |
1960 | Frantina |
Povídky zachycují život a osudy obyvatel vesnice v době, kterou já znám jenom z vyprávění babičky a dědy. I moje maminka pracovala od 14 let u sedláka. J. K. Kratochvíl velice věrně vystihl atmosféru doby a dokázal skvěle vyjádřit pocity hlavních postav. Tak to prostě bylo. Smutné, ale povídky krásné.