Vetřelec přehled
Jean-Luc Nancy
Jean-Luc Nancy patří mezi nejvýznamnější žijící francouzské filosofy. Publikoval přes dvacet knih, mimo jiné na témata současné lidské společnosti (La communauté désoeuvrée, 1983), konečnosti(Une pensée finie, 1990) a těla (Corpus, 1992). Několik knih věnoval známým filosofům (například Marxovi a Heideggerovi). Svým myšlením navazuje zejména na Jacquese Derridu a jeho koncepci dekonstrukce, spolupracoval s Philippem Lacoue-Labarthem. Předkládaný spis Vetřelec popisuje Nancyho zkušenost s transplantací srdce, kterou podstoupil na začátku 90. let. Mezi hlavní témata patří přitakání lidské zranitelnosti a iluzornost představy, že naše tělesná existence je jasně ohraničenou pevností.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vetřelec. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Vetřelec v seznamech
Velmi osobní dílko, tvrdě prožité. S odkazy na autorovo promýšlení těla ("Corpus" ad.), s mnoha silnými otázkami. Koncentrované psaní o tématu, o kterém se příliš filosoficky nepíše - což se ale začíná měnit. Nancyho zásadní téma singulárně-plurální existence, či synkopické identity se přenáší do samotného vnímání vlastního těla - což po přijetí transplantovaného srdce "někoho jiného", není divu.
Nicméně autor se dožil nakonec s transplantovaným srdcem více než 30 let - "vetřelec" se tak stal velmi zásadní pomocí - i přes proměnu "já" a utrpení. Zásadní a nezodpověditelné otázky o délce života, hledání významu v něčem, co je patrně nahodilé atd.