Vévodkyně a kuchařka přehled
Ladislav Fuks
Děj románu z konce 19. století, situovaný do c.k. Vídně, klade znepokojivou otázku, co přinese budoucnost, úzkost z konce století, proměny společnosti. Symbol starého světa reprezentuje francouzsko.rakouská šlechtična, vévodkyně Sophia La talliere d´Haygueres-Kevelsberg, která si začíná uvědomovat, že její dějinná zkušenost není skutečnou a trvalou hodnotou. Nejrozsáhlejší text Ladislava Fukse.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vévodkyně a kuchařka. Přihlašte se a napište ho.
Komplexní, trpělivý a bizardní svět Fuksova románu má v sobě zároveň klid - evokovaný zřejmě blahobytem líčeného světa a celkovým downtempem. Ale i neklid, který do stránek příběhu prosakuje ze všech možných i nemožných škvír.
Při čtení jsem párkrát skoro vyměkl a knihu odložil, ale k návratu mě vždycky přesvědčila chuť alespoň ještě chvíli prodlívat v tom podivuhodném a vysoce estetickém světě. A jsem rád.
Kniha Vévodkyně a kuchařka v seznamech
v Mé knihovně | 176x |
19. století Vídeň Rakousko-Uhersko historické romány poslední kniha autora vévodkyně kuchtičky, kuchařkyAutorovy další knížky
2017 | Spalovač mrtvol |
1985 | Pan Theodor Mundstock |
2004 | Myši Natálie Mooshabrové |
1975 | Příběh kriminálního rady |
1978 | Variace pro temnou strunu |
Před víkendovou návštěvou Vídně musela jsem si znova po několika letech přečíst moji milovanou Vévodkyni a kuchařku. Ten esprit starého mocnářství na sklonku své doby, esprit Vídně, dodnes v ní zachytitelný! Viděný magickým vnímáním skutečnosti jako přes černý závoj... Nízké mraky velké války nad obzorem a pod nimi stále dodržovaný noblesní způsob života šlechty, místy poněkud až dekadentní. Postava inteligentní a moderní vévodkyně disponující jemným humorem, nadhledem a určitým liberalismem, který jí umožnil najít v nové kuchařce rádkyni, ba i přítelkyni. Pod leskem hostin, společenských soirè, prosvítá tušení příchodu nového uspořádání světa. Pokládám tuto knihu za vcelku podstatné dílo české literatury a stejně tak autora za velmi významného a dosud nedoceněného, možná i nepochopeného.