Věže Asperfellu přehled
Jamie Thomas
Asperfell série
1. díl
ASPERFELL JE VĚZENÍ PRO MÁGY. JEŠTĚ NIKDO SE ODTAMTUD NEVRÁTIL… Briony by ani ve snu nenapadlo, že se jednoho dne ocitne v magickém vězení zvaném Asperfell. Koneckonců nebyla ani mág, ani zločinec. Byla dcerou šlechtice, i když s prsty věčně umazanými od inkoustu a zablácenými šaty, protože buď seděla s nosem zabořeným v knize, nebo pobíhala po tajemných lesích jejich rodového sídla. Jakmile však projde portálem do Asperfellu, všechno je najednou jinak: její rodina, domov i bezpečí jsou pryč. Briony stojí na prahu světa zavržených mágů, šílenců, přízraků, temné magie a záhadných vzkazů pronášených pouze šeptem… Jedině tady ale může najít spásu pro trpící lid Tiralaenu. Z Asperfellu, odkud se ještě nikdo nikdy nevrátil, musí přivést právoplatného dědice královského trůnu. Co když ale zlomený princ o záchranu nestojí?... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , Mystery PressOriginální název:
Asperfell, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Věže Asperfellu. Přihlašte se a napište ho.
Nečekaně dobrá kniha. Miluju gotickou atmosféru téhle knihy! Protože takových příběhu je málo. Postavy byly sympatické a celkově dobrá zápletka... Jen asi už se nedočkáme druhého dílu, jak tak koukám. Povedený úvod, který má velký potenciál a kniha by zasloužila víc pozornosti. Jen škoda té obálky, protože zřejmě asi proto po ní sáhlo pomerně málo lidí.
Líbí se mi svět, který je v knize stvořen a celkově ten nápad. Kniha se četla (kromě začátku) poměrně snadno a rychle. Bavila mě.
Nebavily mě moc dialogy, ty byly většinou dost dětinské a až se mi nehodily ke zbytku stylu v knize (příběh i kaše okolo jako by byl napsán zkušeným spisovatelem, kdežto dialogy mohlo napsat klidně malé dítě). A celkově postavy nebyly zrovna dvakrát důmyslně zpracované, ani jejich vztahy, které se mi zdály spíše na sílu do knihy vnucené.
Jakmile došlo k velkému odhalení, bylo hned jasné, kdo, co, proč. Až jsem si říkala, kdo je vlastně tím záporákem? Přece to nebude tak snadné... A hle, ono jo.
Ale stejně se mi to líbilo. Hezká myšlenka, svět, jsem zvědavá, jestli bude další díl
Asperfell je vězení pro mágy. Ještě nikdo se z něj nevrátil…
01.11.2021
Knižní novinky (41. týden)
10.10.2021
Kniha Věže Asperfellu v seznamech
gotika vězení, věznice mágové princezny princové pro dospívající mládež (young adult) útěky z vězení temná magie magické portály
Překvapivě půvabná dívčí fantasy z prostředí vězení s velmi dobrou vypravěčkou. Jedná se o první díl trilogie, z níž druhý díl u nás zatím vůbec není přeložený (a třetí by měl vyjít v angličtině teprve příští rok). I když začíná rozvláčně a do zmiňovaného vězení se hlavní hrdinka dostane až téměř v polovině knížky, stejně mi příběh rychle utíkal. Autorka je vážně dobrou vypravěčkou a myslím, že ještě víc by jejímu psaní slušela forma audioknihy (no třeba se někdy dočkáme). Fascinoval mne neutuchající optimismus a rozjívenost a podmanivé chování a osobnost hlavní hrdinky. Byla prostě taková neřízená střela, živel a náramně mne bavil ten kontrast mezi ní a protivným zatrpklým sarkastickým a pesimistickým princem, kterého z toho vězení měla dostat. Ach a ta půvabná romantická linka tak nějak na pozadí! Nejvíc mi však imponovalo, že je hrdinka chytrá, baží po informacích a je přemýšlivá a dokázala přijít na kloub záhadě tajemného čarodějnického vězení. I když jde o čtení spíše pro mladé dívky (zjednodušení politiky a světa, přílišné vyžívání v plesech, špercích, šlechtických manýrech a trochu puberťácké chování a hlouposti hlavně v druhém dílu, který jsem musela číst v angličtině), naprosto si tuhle sérii zatím užívám a určitě po ní opakovaně sáhnu.
PS: Jo a ta obálka se faaakt nepovedla a nejspíš knihu zbytečně potopila, přitom originální grafika je celkem pěkná a moderní.