Vězeň na Křivoklátě přehled
Josef Svátek
Historický román z Čech,z doby panování krále Ferdinanda popisuje pronásledování nekatolických stavů v Čechách. S milostnou zápletkou.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vězeň na Křivoklátě. Přihlašte se a napište ho.
U Železné koruny jsem přišla Svátkovi na chuť a těšila jsem se na další zajímavý kousek. Ale ouha, zatímco nakladatel u Železné koruny ji povýšil na čtivo pro současného čtenáře sice minimální, ale potřebnou úpravou stylu a gramatiky, zde se MOBA nepokusila o nic a klidně vydala v roce 2016 román z roku 1870 prakticky bez jakýchkoli jazykových změn (tedy použili vydání někdy zpřed 120 let, což už tedy nehraje roli). Zasekla jsem se hned na první straně a prostě dál se prokousávat nečitelným (tedy jen rozžvýkatelně srozumitelným) textem prostě nehodlám. Velká škoda a velká chyba nakladatele.
Kronika tato archaickou a vznešenou řečí psána jest, velikých událostí L.P. 1548 se týká, kdy velké vzbouření stavů a zejména Jednoty bratrské proti králi Ferdinandovi se dělo. Lidé dnešní, počítaje v to i mne, však řeči této již nemnoho rozumí a převeliké úsilí vynakládati musí, aby tuto kroniku vůbec k prospěchu svému dočísti mohli. Odpusťme těmto chabým hříšníkům trpělivosti nemnoho a přejme klidu jejich duši při čtení knih dnešních o historii naší slavné kupříkladu mistra Vondrušky raději.
Kniha Vězeň na Křivoklátě v seznamech
2004 | Paměti kata Mydláře |
2005 | Paměti katovské rodiny Mydlářů 1. Z magistra medicíny pacholkem katovým |
2011 | Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze |
1940 | Anna z Kunštátu |
1940 | Pád rodu Smiřických |
Některé knihy autora Svátka mám docela rád a i něco jsem přečetl vícekrát, ale tato se četla velice těžce.Také jsem jí louskal docela dlouho.Hned v další čtené knize první kapitola je příjemným osvěžením.