Vidžňánabhairava Tantra přehled
Osho
V Knize Tajemství je uložen praktický klíč ke starobylé nauce o tantře. Skutečná tantra, která je v současné době mylně chápána a vykládána jako prostředek k obohacení sexuální rozkoše, byla po dlouhá staletí úzkostlivě střežena před zraky veřejnosti. Osho v tomto obsáhlém komentáři k meditačním technikám z Vidžňánabhairava tantry vysvětluje, že se jedná o plně rozvinutou, exaktní vědu o seberealizaci, která vychází z hluboké moudrosti sesbírané během dlouhých staletí zkoumání vědomí a smyslu života. Samotné slovo tantra znamená "technika" a představuje soubor mocných transformačních nástrojů, kterých můžeme využívat k tomu, abychom v kterémkoli aspektu našeho každodenního života objevovali nový smysl a radost. Osho ke knize: "V těchto technikách není ani stopa po náboženském rituálu. Není k nim potřeba žádná svatyně. Zcela dostačující svatyní jste pro ně vy. Vy jste jejich laboratoří; celý experiment bude probíhat ve vašem nitru. Nepotřebujete k tomu žádnou víru. Potřebujete jen odvahu experimentovat. Těch sto dvanáct metod je určeno celému lidstvu. Platily v dobách, které již pominuly, a budou platné i v dobách, které teprve přijdou. Každou z nich budu popisovat z mnoha úhlů. Pokud vás některá z nich osloví, hrajte si s ní tři dny. Budete-li mít pocit, že vám sedí a že je správná, pokračujte v ní tři měsíce. Život je zázrak. Pokud jste dosud nepoznali jeho tajemství, znamená to jen tolik, že neznáte techniku, jak se mu přiblížit."... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vidžňánabhairava Tantra. Přihlašte se a napište ho.
Čteme společně s přáteli. A je to teda výživné čtení. Rozhodně bude trvat dlouho, než dojdeme na konec, protože dá zabrat už jen pořádně pochopit jednotlivé techniky. A ty potom zkoušet, zkoušet, zkoušet a hledat, která bude ta pravá právě pro mne. Ledacos už víme z dřívějška - od autora i z jiných zdrojů, ale tady mi to připadá velmi soustředěné a v mnoha řádcích nás čtenáře opravdu nešetří.
Zatím jsme pořád ještě u prvních devíti technik, které jsou věnované dýchání. A hned tady náramně dobře vysvětluje rozdíl mezi jógou a tantrou (kterou si i v dnešní době pořád ještě mnozí zaměňují za něco jako nevázaný sex nebo tak něco!), a to bez toho, aby snad jógu znevažoval nebo nás od ní odrazoval. Nikoli.
Líbí se mi, jak dokáže o jednotlivých sútrách psát tak, že je nakonec pochopím, i když zpočátku mnohé vypadají jako rébus.
A líbí se mi, že kapitoly věnované technikám jsou prostřídány kapitolami věnovanými odpovědím na otázky.
Čtení si opravdu užíváme. Uvedené techniky zkoušíme a pokaždé konstatujeme, že to je opravdu velmi obtížné.
Kniha Vidžňánabhairava Tantra v seznamech
1992 | Život, láska, smích |
1991 | Oranžová kniha |
1996 | Hořčičné semínko |
2003 | Sex |
2007 | Láska, svoboda, samota |
Mistr Osho v této výjimečné Knize Tajemství pojal tantru jako oblast vědeckého bádání, jako exaktní vědu s experimentální podstatou. Celý svazek je jedno veliké Opus Magnum čítající 1064 stran, původně rozdělené do pěti knih, zde tedy v jediném svazku. Obsahuje rozbory 112ti meditačních technik. Ponejprv heslovitě, poté s podrobným komentářem. Pak následuje po každé kapitole několik odpovědí na záludné otázky posluchačů. Osho zde exceluje ve srozumitelnosti, lehkosti i jednoduchosti výkladu, vše je přirozené, na svém místě a hlavně - dává to smysl. Zároveň si troufám říci, že texty jsou ve své moudrosti příjemně mnohovrstevnaté, a tak je možno si překrásně popřemýšlet - a - samozřejmě pomeditovat. Kniha není souborem instantních odpovědí, které by staticky definovaly význam jednotlivých súter, spíše se jedná o svazek 112ti klíčů, které odemykají srdce i vědomí čtenáře. A občas narazíte na ten správný klíč, jež snadno zapadne do právě vašeho srdečního zámku. Pak už jen otočíte klíčem a meditujete. Já si s nadšením dávkuji tantrické sútry jako léky na duši. A funguje to! Nacházím se sice teprve na straně 770, ale už teď je mi jasné, že svůj účel kniha splní za plný počet hvězdiček. Nádherně se to čte, a každý den se těším na výpravnou cestu za tím mým, dosud skrytým klíčem. Osho se zde věnuje mimo jiné rozdílu jógy a tantry, klamům mysli, snění ve bdění, tokům energií, podvědomí, lásce, pochybnosti a víře, náhlému osvícení, oproštění se od tužeb, návratu k pravému bytí, vědomí okamžiku, smrti, karmě, osamocení, nejistotám, metafyzické prázdnotě, meditativní práci se sexuální energií a celé řadě zajímavých záležitostí. Mně se tohle arcidílo moc líbí, a přestože je s ohledem na rozsah a časovou náročnost nemožné dílo zhltnout na dvě odpoledne, určitě bych jej doporučoval ke studiu nejen psychologům, filozofům a psychonautům, ale každému zvídavému čtenáři, který má chuť , odvahu a cit experimentovat se svým nitrem.